BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

İsrail bizim Heronları ne yaptı?

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'a, tamir için gönderilen ama geri verilmeyen heronlar soruldu. Barak'ın yanıtı muallak oldu.

Abone ol

Ankara-Tel Aviv arasındaki kriz doruk noktasına tırmanırken İsrail kabinesinin etkin ismi Ehud Barak, özür konusunda Palmer raporunu öne sürüp kıvırdı. Barak, Türkiye'nin gururlu tavrı için de "Karnımızla değil aklımızla hareket etmeliyiz" dedi.

BÜTÜN HERONLAR İSRAİL'İN
ELİNDE Mİ?
Türkiye terörle mücadele için İsrail'den 10 Adet Heron aldı. Bunların 3'ü düştü. 4'ü ise bakım için gönderildiği İsrail'den geri gelmedi.

HERONLARI İSRAİL KUMANDA
EDİYOR
Test uçuşu sırasında bir Heron kaybolmuştu. Fıkra gibi ama gerçek, Heron havada ama bir türlü bulunup indirilemiyordu. İsrail bilgilendirildi, oradan devreye girip Türkiye'deki uçağı indirdiler.


ARINÇ TEPKİ GÖSTERDİ

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İsrail'in tamir ve bakım için yollanan heronları vermemesine tepki gösterdi ve şunları söyledi:

"İsrail, kendi sorumluluğunda bakım yapması gereken insansız hava araçlarını vermemiştir. Ama elimizdeki imkanlar sadece onlardan ibaret değildir. "

İsrail Savunma Bakanı Barak'a Türkiye'nin tamir için yolladığı Heronların akibeti de soruldu. Verdiği yanıt 4 Heron'un akibetinin muallak olduğunu gösterdi.

Ehud Barak, İsrail radyosuna verdiği söyleşide AK Parti iktidarı için "Türkiye'de "tarihsel bir değişim" olduğunu, bu değişimin çerçevesi içinde İsrail için iyi olmayan şeyler de bulunduğunu" söyledi. Barak bu yorumunun hemen arkasına, "Ancak bunu değiştirmek Türklerin elinde. Ve biz bunu değiştirmeye çalışmamalıyız da" sözlerini ekledi.

BU DALGA BİTECEK

Türkiye ile yaşanan krizle ilgili sorulara karşı Barak, "Bu dalga, geçecek; biz gerçeği biliyoruz, onlar gerçeği biliyor; önünde sonunda geçecek bir dalga. Türkiye'yi düşman haline getirme niyetimiz yok. Türkiye ile aramızda olan gerginliği daha fazla genişletmek de çıkarımıza değildir" ifadelerini kullandı.

Türkiye ve İsrail'in bölgede çok kuvvetli iki devlet olduğunu, her iki ülkenin Batı için de çok önemi bulunduğunu belirten Barak, bölgenin gerçek sorununun Türkiye-İsrail ilişkileri değil, "Suriye ve İran" olduğunu da dile getirdi.

TÜRKİYE'NİN HERONLARINA NE OLDU?

İsrail'den satın alınan insansız hava araçları ile ilgili olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü sözlerinin sorulması üzerine de Barak şöyle dedi:

"İnsansız hava araçları hakkında da anlaşmazlık var, ama bu da diğer bütün anlaşmazlıklar gibi çözülebilir. Yanlış yönlere gidilmesin, Türkiye İsrail'in düşmanı olacak diye bir şey yok. Bütün bu sorunlar hallolur."

TAMİRE YOLLADIK GERİ VERMEDİLER
Recep Tayyap Erdoğan, Heronlar için İsrail'i uyarmıştı:
"İnsansız hava araçları alınmıştır, insansız hava araçlarının bakımıyla alakalı geri gönderilmiştir, aramızdaki bu sıkıntılar sebebiyle insansız hava araçlarımızı hala bakımını yapıp geri göndermemişlerdir. Bunlar ahlaki midir? ''

ÖZÜR İÇİN RAPORU BAHANE ETTİ

Mavi Marmara olayı nedeniyle İsrail'in özür dilemesi talebiyle ilgili bir soruya da İsrail Savunma Bakanı, Palmer raporunu hatırlatarak cevap verdi. Raporun, İsrail'in ablukasını haklı bulduğunu ve uluslararası hukuka göre de ablukanın muhafaza edilmesi için gemileri durdurmasını da meşru gördüğünü ifade eden Barak, "Hatta rapora göre özür dilememiz söz konusu bile değildir" ifadesini kullandı.

ÜZGÜNÜZ AMA KONUŞMANIN ALEMİ YOK

Palmer raporunun sadece operasyon uygulaması sırasında bazı yanlışlıklar olduğunu söylediğini savunan Barak, "İnsan öldürmek istemiyorduk. Biz Mavi Marmara'da meydana

gelen can kaybından dolayı üzgünüz. Ben ta Mavi Marmara olayının olduğu gün, can kayıpları için hem kendi adıma hem hükümet adına üzüntülerimi bildirdim. Ama artık bundan

BU SÖZLERE YANIT
Başbakan Erdoğan: ''Bizim için önemli olan kendi onurumuzu gururumuzu kimseye çiğnetmemektir. Bunun bedeli yoktur'' .

konuşmanın alemi yok.. Çünkü olmuş bir olay" dedi.

GURUR ÖNEMLİ AMA...

Ortadoğu'da gururun çok önemli olduğunu da ifade eden Barak, "Ama bu gurur olayını da en önemli şey haline getirmemiz lazım. Karnımızla değil, kafamızla hareket etmemiz gerekiyor" dedi.