BIST 10.188
DOLAR 32,25
EURO 34,78
ALTIN 2.401,84
HABER /  GÜNCEL

İspanya'ya kredi notu darbesi

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, zayıf büyüme ve özel sektörün borçlarını gerekçe göstererek İspanya'nın kredi notunu bir derece düşürdü.

Abone ol

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, İspanya'nın kredi notunu bir derece düşürdü.

Kararın gerekçesi olarak büyümenin zayıf olması ve yüksek düzeydeki özel sektör borçlanması gösterildi.

Geçen hafta da Fitch ajansı, İspanya'nın kredi notunu düşürmüştü. Bu tür kredi derecelendirme notları ülkelerin borçlanırken ödedikleri faizler konusunda belirleyici oluyor.

Fitch perşembe günü akşam saatlerinde İngiliz bankaları Lloyds ve RBS ile İsviçre bankası UBS'nin kredi notlarını düşürmüştü.

Fitch ayrıca Barclays, BNP Baribas, Credit Suisse, Deutche Bank ve Societe General bankalarını da olası bir kredi notu kesintisi için izlemeye aldığını da duyurdu.

Ardından da S&P'nin açıklaması geldi.

Açıklamada 2011 boyunca İspanya ekonomisinde kaydedilen dirence karşın ülkenin büyümesi konusunda özellikle yüksek işsizlik ve sıkı mali koşullar, yüksek özel sektör borçlarıyla İspanya'nın ihracat yaptığı ülkelerde yaşanması muhtemel ekonomik yavaşlama nedeniyle kredi notunun düşürüldüğünü belirtildi.

Standard & Poor's, geçen hafta aralarında ülkenin en büyük iki bankası olan Santander ve BBVA da olmak üzere, 10 finans kurumunun kredi notunu düşürmüştü.

Fitch ise 6 İspanyol bankasının notunu düşürdüğünü açıklamıştı.

Standard & Poor's'un kredi notunu düşürdüğü İspanyol bankaları Santander ve Banesto, BBVA'yı, Caixabank, Banco Popular ve Sabadell.

İspanyol bankalarının notunun düşürülmesine gerekçe olarak, 'kısa vadede büyüme öngörülmemesi, emlak piyasalarındaki sarsıntının devam etmesi, yazdan itibaren sermaye piyasalarındaki dalgalanması sürmesi' gösterildi.

Ayrıca Standard & Poor's İspanyol bankalarının küresel boyuttaki gücünü de, 1′dan 10′a kadar olan sıralamada, 3′ten 4′e geriletti.

Fitch de İspanya'nın notunu geçen hafta düşürmüştü.

Bu gerilemeyle İspanyol finans sistemi, Meksika, Güney Kore, Çek Cumhuriyeti, İsrail veya Slovakya ile aynı düzeye geldi.