BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,04
ALTIN 2.497,48
HABER /  GÜNCEL

İspanya Kralı'nın damadı mahkemede hesap verecek

6 milyon euroluk yolsuzluğa karıştığı iddia edilen Palma Dükü Urdangarin'in hakim karşısında çıkmasına karar verildi.

Abone ol

İspanyol kraliyet ailesinin damatlarından Inaki Urdangarin, karıştığı iddia edilen yolsuzluklar sebebiyle hâkim karşısında çıkacak.

Majorca'daki Palma Mahkemesi'nin aldığı kararla, İspanya Kralı Juan Carlos'un en küçük kızıyla evli olan Inaki Urdangarin, 6 Şubat'ta düzenlenecek duruşmada mahkeme heyetinin sorunlarını yanıtlayacak.

"Kamu kaynaklarını suistimal etmekle" suçlanan Palma Dükü'nün yaklaşık 6 milyon euro'luk yolsuzluğa karıştığı iddia ediliyor.

İddianamenin detayları henüz açıklanmasa da İspanyol medyasında yer alan haberlere göre, Dük Urdangarin'in 2004 ile 2006 yılları arasında yöneticiliğini yaptığı bir vakfa, yerel yönetim tarafından verilen kaynağı kendi şirketlerine aktardığı iddia ediliyor.

İspanya'nın en önemli hentbol oyuncularından biri olarak kabul edilen 43 yaşındaki Urdangarin, kendisine yöneltilen suçlamaları yalanlamış ve iddialardan aklanana dek kraliyet ailesiyle bağlantılı tüm resmi görevlerini bıraktığını açıklamıştı.

Yolsuzluk iddialarıyla sarsılan İspanyol kraliyet ailesi dün, ilk kez mali kaynak ve harcamalarını kamuoyuyla paylaşmıştı.

Hesaplar Kral Juan Carlos'un 2011 için maaş ve ödenek toplamının 292.752 euro olduğunu gösterdi. Bu rakam Avrupa'da pek çok şirket yöneticisinin gelirinden az.

Kraliyet sarayından yapılan açıklamada hesap beyanının "modern çağın ve şeffaflığın gereği" olduğu belirtildi.

Inaki Urdangarin'in yolsuzluk yapmakla suçlandığı Noos Enstitüsü, kar amaçlı olmayan ve spor alanında faaliyet gösteren bir vakıf.