BIST 10.259
DOLAR 32,23
EURO 34,80
ALTIN 2.417,95
HABER /  DÜNYA

İslam Konferansı'nda Türkiye itirazı

İslam Konferansı Parlamento Birliği Gazze için toplandı, Türkiye için teşekküre itiraz geldi.

Abone ol

İslam Konferansı Parlamento Birliği (İKÖPAP) BM Güvenlik Konseyi'nden, Gazze'ye insani yardım götüren konvoya saldırı suçu işlediklerini ileri sürdüğü, İsrailli liderlerin yargılanması için özel bir uluslararası mahkeme kurulmasını istedi.

İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği'nin (İKÖPAB) ''Gazze'ye Uygulanan Ambargonun Kaldırılmasına Yönelik Olağanüstü Konferansı'' sona erdi.

Suriye'nin başkenti Şam'da bugün gerçekleştirilen konferansın ardından sonuç bildirisi yayımlandı.

"FİLİSTİN KONUSUNDA İSLAMİ DURUŞ"

Bildiride, Filistin sorununun, Ortadoğu'daki mevcut ihtilafın esas kaynağını oluşturduğu, İKÖPAB'a üye devletlerin Filistin'in desteklenmesinde ''İslami bir duruş'' sergilemesi gerektiği vurgusu yapıldı ve İsrail'in Gazze'yi kara, deniz ve hava ablukası altına alması kınandı.

''Bu ablukanın zalimce bir eylem olduğu, tüm uluslararası hukuk normlarını ihlal ettiği, insanlığa karşı bir suç oluşturduğu, bölgesel istikrara, uluslararası barış ve güvenliğe ciddi bir tehdit teşkil ettiği'' kaydedilen bildiride, insani yardım konvoyunda, masum insanların kanlarının döküldüğü ve bir ''katliam'' yaşandığı dile getirildi.

Uluslararası sularda cereyan eden bu eylemler, '' korsanlık ve devlet terörü olarak'' nitelendirildi.

Bildiride şöyle denildi:

''BM Genel Sekreteri, 31 Mayıs'ta, 'işlenen bu suçun uluslararası bağımsız bir komisyon tarafından incelenmesinin sağlanmasıyla' ilgili açıklamasını uygulamalı ve bir BM kararı yayınlamasını sağlamalıdır.

İKÖPAB üye parlamentoları, ablukanın kaldırılması ve vahşi işgale son verilmesine ilişkin, destek ve dayanışma ile biraraya gelmeleri ve bu konuda birleşmeleri gerekmektedir.

Filistin Ulusal Birliğinin oluşturulması hedefi ve çabalarının devam etmesi, BM Güvenlik Konseyi'nden insani yardım konvoyuna saldırı suçu işleyen İsrailli liderlerin yargılanması için özel bir uluslararası mahkeme kurulmalıdır.''

''TEŞEKKÜRE GEREK YOK''

Bölgede yaşananların ortaya çıkarılması, Gazze'ye uygulanan ambargonun acı boyutlarının incelenmesi için uluslararası, kıtasal ve bölgesel parlamentoların ziyaret edilerek bir heyet oluşturulması benimsenen bildiride, Türkiye'nin Gazze'ye yönelik yardım gemilerine yapılan saldırıya da yer verildi. Saldırı nedeniyle hayatını kaybedenler için Türkiye'ye başsağlığı dilendi ve İsrail'in korsanca ve düşmanca davranışından duyulan üzüntü dile getirildi.

YARDIM KONVOYU OLUŞTURULSUN ÇAĞRISI

İsrail ile diplomatik ilişkileri olan ülkelerin İsrail ile ilişkilerinin gözden geçirilmesi talep edilen bildiride, acil yardımların gerçekleşmesi için İKÖPAB parlamentolarının katılacağı yardım konvoyu oluşturulması çağrısında da bulundu.

İran Meclis Başkanı, heyetin, parlamento başkanları düzeyinde olmasını isterken, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, uygulamada kolaylık sağlanması ve hareket alanının genişletilmesi için heyette başkanların yanı sıra başkanvekillerinin de yer alması gerektiğini kaydetti.

Öte yandan, bildiriye, Gazze'ye uygulanan ambargonun kaldırılması için Türkiye'nin gösterdiği çabalara teşekkür edilmesine yönelik konulmak istenen maddeye TBMM Başkanı Şahin itiraz etti.

Şahin, Türkiye olarak ''teşekkür'' beklentilerinin olmadığını ifade ederek, yardımları insan ve müslüman oldukları için yaptıklarını kaydetti.