BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,84
ALTIN 2.402,58
HABER /  DÜNYA

İslam Konferansında minare tepkisi

İslam Konferansı'nda 57 ülkenin temsilcisi İsviçre'de alınan minare yasağına tepki gösterdi.

Abone ol

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Daimi Konsey Toplantısı yapıldı.

İsviçre'deki minare krizinin görüşüldüğü ve 57 üye ülke temsilcilerinin katıldığı toplantıdan sonra yapılan açıklamada, bir kez daha İsviçre hükümetinin attığı bu adımdan duyulan üzüntü ve endişe dile getirildi.

İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, AA'ya yaptığı açıklamada, İsviçre hükümetinin aldığı bu kararın kendileri için büyük bir sürpriz olduğunu belirterek, İsviçre hükümetinin de aslında böyle bir kararı beklemediğini ve onlar için de sürpriz olduğunu söyledi.

İhsanoğlu, alınan karar sonrası İsviçre Dışişleri Bakanı'nın, kendisini telefonla arayarak, duyduğunu üzüntüyü dile getirdiğini ifade ederek, bugünkü toplantıda bu konunun görüşüldüğünü ve durum değerlendirmesi yapıldığını kaydetti.

Türkiye'yi Cidde Başkonsolusu Salih Mutlu Şen'in temsil ettiği konsey toplantısında, üyeler arasında ''minare krizi''nin çok ciddi şekilde tartışıldığı öğrenildi.

Daimi konsey üyelerinin yaptığı toplantıdan sonra yapılan açıklamada, İsviçre hükümetinin attığı bu adımın, demokrasi, insan hakları, dini özgürlükler gibi kavramların tamamıyla çeliştiğine vurgu yapıldı.

Açıklamada, minarelerin İslam kültürünün bir parçası olduğu bir kez daha dile getirildi. Özellikle BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin konuyla ilgili açıklaması, Daimi Konsey üyelerince olumlu karşılanırken, bundan sonraki dönemlerde de İKT üye ülkeleriyle işbirliği içinde çalışılmasının önemine değinildi.

Daimi Konsey açıklamasında, üyelerin, İKT Genel Sekreteri Ekmelettin İhsanoğlu'nun konunun tüm dünyaya duyurulması için gösterdiği yoğun çabaları takdirle karşıladığı, bu çabaların desteklenmeye devam edileceği bildirildi.

Açıklamada, Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın İslam hakkında dün