BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,76
ALTIN 2.387,63
HABER /  GÜNCEL

İskender Pala'ya itibar

28 Şubat'ta YAŞ'la irtica bahanesiyle ordudan atılan İskender Pala'ya Köşk'ten ödül.

Abone ol

2013 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'nde 'edebiyat' alanında ödülün 28 Şubat'ta YAŞ mağduru bir subay olan Prof. Dr. İskender Pala'ya verilmesi devletin en üst mercii tarafından itibarın iade edildiği şeklinde yorumlandı. Pala, 'İki Darbe Arasında' adlı kitabında pek bilinmeyen 'asker kimliği'yle okur karşısına çıkarak 12 Eylül'den başlayıp 28 Şubat'da YAŞ kararıyla son bulan Deniz Kuvvetleri'ndeki 15 yılın hikayesini anlatıyor.

KAYA'YA DA ÖDÜL VERİLMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görev süresinin son yılında önemli bir karara imza atarak, ülkesinden ayrılmak zorunda kalan Ahmet Kaya'ya müzik, TSK'dan atılan Prof.Dr İskender Pala'ya edebiyat alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü vermişti.

1960'da Türkiye'yi terk etmek zorunda kaldı

İslam bilim ve teknoloji tarihi alanında çalışmaları için ödül verilen Prof.Dr. Fuat Sezgin ise baskılar nedeniyle Türkiye'den başka ülkede akademik çalışma yapmak zorunda kalmıştı. 1960 darbesinden sonra ülkesini terk etmek zorunda kalan Prof. Dr. Fuat Sezgin, Almanya'da yaptığı çalışmalarla bilim tarihindeki tabuları yıkmıştı. Cumhuriyetin kuruluşunun 90. yuılında verilen bu ödüller, devletin en üst mercii tarafından mağdur edilen evlatlarından özür dilediği şeklinde değerlendirildi.