BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

İkinci Filistinli mahkûm grubu da serbest

İsrail, barış görüşmeleri kapsamında ikinci mahkûm grubunu serbest bıraktı. Ancak bu adımın hemen ardından Filistin topraklarındaki bir Yahudi yerleşiminin genişletileceği açıklandı.

Abone ol

İsrail, ikinci 26 kişilik Filistinli mahkûm grubunu serbest bıraktı. Sırada iki grup daha var.

Varılan anlaşma uyarınca Çarşamba gününün ilk saatlerinde bırakılan mahkûmlardan 5'i Gazze Şeridi'ne, 21'i Batı Şeria'ya gönderildi.

Serbest bırakılanların hepsinin cinayetten hüküm giydiği ve 19 ila 28 yıldır hapis yattıkları belirtiliyor. En uzun süre hapis yatan İsa Abid Rabbo'nun, 1984 yılında 2 öğrencinin katledilmesinden sorumlu tutulduğu kaydedildi.

Batı Şeria'daki BBC muhabiri Yolande Knell, mahkûmların Filistin halkı tarafından kahraman olarak görüldüğünü, İsraillilerin ise hükümetin barış görüşmelerine yeniden başlanması uğruna böyle bir adım atmasına tepkili olduklarını belirtiyor.

Ofer hapishanesinden bırakılan eski mahkûmların bazıları, Ramallah'taki Filistin yönetimi binasına gitti.

Filistin lideri Mahmud Abbas, burada yaptığı konuşmada, "Tüm mahkûmlar bırakılana kadar anlaşma olmayacak" derken, serbest bırakma kararının, Filistin topraklarında Yahudi yerleşimi inşaatlarının sürmesi karşılığında verildiğini yalanladı.

Ancak mahkûmların serbest bırakılmasının hemen ardından İsrail medyası, Doğu Kudüs'teki Ramat Şlomo yerleşiminde 1500 yeni konut inşa edileceğini duyurdu.

İsrail ve Filistin arasındaki barış görüşmeleri 2010 yılında, Yahudi yerleşimi inşaatlarının durmaması üzerine çökmüştü.