BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Meğer borcunuz varmış! TIKLA BORCUNU GÖR

2011 öncesinde kesilen trafik ve idari para cezalarını indirimli ve taksitli ödemek için son fırsat...

Abone ol

Kasım 2011 öncesinde kesilen trafik ve idari para cezalarını indirimli ve taksitli ödemek isteyen tüketiciler için başvuru süresi 31 Ekim'de sona erecek.

Borcunu öğrenmek için sisteme giren yüzlerce kişi şoke oluyor! Zira satarken temiz kağıdı aldığı aracına dahi trafik borcu çıkıyor. Bir çok kişi bu cezayı ödeyip edememesi gerektiği konusunda kararsız.


PARDON CEZANIZ VARMIŞ

Hukuki olarak ceza vaktinde tebliğ edilmediği gibi araç satılırken devlet 'borcu yoktur' kağıdını da ibraz etmiş. Buna rağmen elle sisteme giriş yapılmasını takiben vatandaşdan 'pardon cezanız varmış' denilerek para isteniyor?  Hukukçular bunun binlerce davayı başlatacağını söylüyor.

BORCU YOKTU BORCU OLDU

Aşağıda bilgilerini sunduğumuz araç 6 yıl önce 'borcu yoktur' kağıdı alınarak satışı yapılmış. Buna karşılık yeni yapılan trafik cezası girişleriyle birlikte yeni borç çıkıyor. Üstelik bu borca bir de yüklü gecikme zammı eklenmiş durumda.

screen-shot-2013-10-28-at-4.11.53-pm.png

AF VAR ÖDEYİN DENİYOR!

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan duyuruya göre, tüketicilerin 31 Ekim'de sona erecek indirim ve taksit imkanından yararlanabilmeleri için Borç Bilgilendirme Servisi'nden borcunu sorgulatması gerekiyor.

Emniyet Müdürlüğü'nün kesmiş olduğu trafik para cezaları (TPC) kasım 2011 tarihine kadar ceza tutanaklarının birer nüshası plaka numaralarına göre ilgili illere gönderiliyor ve oradaki vergi dairesince sisteme girilerek cezalar araç devrederken, araç muayene sorgulama  giderken ya da ehliyet geri alınırken mükellefin karşısına çıkıyordu.

ÖNCEDEN BORÇ YOKKEN EKİM BAŞI İTİBARİYLE DURUM DEĞİŞTİ

Kasım 2011 öncesi dönemlere ait TPC'ler ekim ayının başı itibariyle sisteme girildi. Bu kapsamda yaklaşık 1 milyon TPC'nin elle sisteme girişi yapıldı.

Bu girişlerin bir kısmı mükellef tarafından ödendiği için sorun oluşturmazken, bir diğer kısmı da mükellefler tarafından ekim 2013 öncesinde sistem üzerinden doğrudan ya da borcu yoktur kağıdı alınmak üzere sorgulanmasına rağmen hiçbir borç gözükmediği halde ekim başı itibariyle sisteme yeni girilmiş eski trafik para cezalarından ötürü artık borçlu gözüküyor.


BORÇ SORGULA (TIKLAYIN)


Üsteki linke tıklayıp Vergi dairesi sisteminden TC numaranız ile sisteme yeni kaydedilmiş trafik ya da vergi cezası olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

NOT : Daha önce cezanız gözükmese de eski cezalar elle sisteme girildiğinden EKİM başı itibariyle isminize işlenmiş cezalar çıkıyor.

Temiz kağıdı alarak satılan araçlar için bile geriye dönük borç çıkıyor. Bu durum büyük bir hukuksuzluk olarak yorumlanıyor.


AF İLE 3 TAKSİT İMKANI

Mükelleflerin trafik para cezaları için aftan yararlanabilmeleri ve 3 taksitte ödeyebilmeleri için en son müracaat 31 Ekim Perşembe günü.

2011 öncesi cezaları için indirim ve taksit imkanından yararlanmak isteyen mükelleflerin, trafik ve idari para cezası olup olmadıklarını internet vergi dairesi üzerindeki "BORÇ BİLGİLENDİRME SERVİSİ" üzerinden, Apple store veya android market üzerinden indireceği borç bilgilendirme servisi uygulamasından ya da 34 plakalı araçlar için yeni hizmete giren " (216) 613 2000" numaralı Nakil Vasıtaları Erişim Noktası'nı arayarak öğrenebilecek.

NE YAPACAKSINIZ?

Mükellefler ister internet vergi dairesi üzerinden, isterse TPC'ler için kendilerine en yakın nakil tahsilat şubelerinden birine idari para cezaları için de en yakın veraset dairesine giderek kendileri için hazırlanmış başvuru formunu vermek suretiyle 2011 öncesinde kesilen trafik ve idari para cezaları için indirimli ceza ve taksit imkanından yararlanabiliyor.