BIST 9.723
DOLAR 32,54
EURO 34,82
ALTIN 2.443,17
HABER /  DÜNYA

IŞİD neden Kobani'yi hedef alıyor?

Suriye'nin kuzeyinde Kürtlerin yoğun yaşadığı Kobani'de, 2 Temmuz'dan bu yana IŞİD ile PYD güçleri arasında savaş yaşanıyor.

Abone ol

Suriye'nin kuzeyinde Kürtlerin yoğun yaşadığı Kobani'de, 2 Temmuz'dan bu yana Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile Demokratik Birlik Partisi'nin askeri kanadı Halk Savunma Birlikleri (YPG) arasında yoğun çatışmalar yaşanıyor.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Suriye savaşının başladığı 2011'den bu yana IŞİD ilk defa Kürt köylerini ele geçirdi. Kobani çevresinde IŞİD'in kontrolüne geçen köylerin sayısının 7-8 olduğuna dair haberler geliyor.

IŞİD'in Türkiye sınırı yakınlarındaki Cerablus'tan Kobani'ye yönelik saldırısının yerel güçler tarafından püskürtülmesinin ardından Kobani'yi doğudan ve güneyden kuşatmaya çalıştığı anlaşılıyor.

Bölgeden gelen haberlere göre, Türkiye'de Akçakale'nin karşısına denk gelen Tel Abyad ile yine Kargamış karşısındaki Cerablus IŞİD'in kontrolünde. Güneyde Rakka IŞİD'in kalesi konumunda, güney doğuya doğru Haseke de IŞİD'in denetiminde.

KOBANİ IŞİD'İN ETKİN OLDUĞU İKİ NOKDA ARASINDAKİ BAĞI KESİYOR

Arada kalan bölge de, Türkiye'de Suruç'un karşısına denk gelen çatışmaların yaşandığı Kobani. Dolayısıyla Kobani, IŞİD'in etkin olduğu iki nokta arasındaki bağı kesiyor.

Bu mikro coğrafi bakış genişletildiğinde de Kobani'nin, 'Demokratik Özerklik' sistemini benimseyen Rojava'nın doğusunda Cizire, batısında da Afrin kantonlarının arasında kaldığı görülüyor.
Haseke 'potansiyel tehdit'

Kuzey Suriye'de Rojava'nın batıdan doğuya Irak sınırına kadar uzandığı göz önünde bulundurulduğunda, bölgenin merkezinde kalan Kobani'nin IŞİD'in eline geçmesi, Suriye'nin kuzeyindeki Kürtlerin bölgedeki coğrafi hâkimiyetlerinin zayıflamasına, kantonlar arasındaki bağın da kopmasına neden olabilir.

Doğuda, Türkiye sınırına yakın Kamışlı'nın güneyine denk gelen Haseke ise stratejik önemi açısından diğer bölgelerden daha farklı.

Gazeteci Amed Dicle, Rojava kantonları arasında sayılmayan Haseke'deki bazı Kürt mahallelerinin Rojava içinde görüldüğünü, buranın gelecekte dikkat edilmesi gereken bir bölge olduğunu kaydediyor ve şöyle devam ediyor:

"Haseke daha kozmopolit, hem rejim hem YPG, hem de diğer gruplar var. Kendi başına bir bölge, ileride çok daha büyük sorunlara yol açabilecek potansiyeli var oranın."
'Cizire'yi düşürmeye çalışıyorlar'

Amed Dicle'ye göre, IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırılarının ardındaki olası amaç ise "sadece ilişkiyi koparmak değil, eğer Kobani düşürülürse o zaman IŞİD Cizire'ye yönelik operasyonda da daha avantajlı hale gelmiş olacak."

Dicle, "Haseke'den ve diğer yerlerden de Cizire'nin iç bölgelerine doğru saldırı başlayacak. Cizire'yi de düşürmeyi planlıyorlar" diyor.

Kimi gözlemcilere göre, Irak'ın kuzeyinde hâkimiyetini güçlendiren IŞİD'in Rojava'ya yönelik saldırılarını şiddetlendirmesinin arkasında Irak ve Suriye'deki güçlerini birleştirip koridor açma hedefi var.

Kobani'de bulunan gazeteci Barzan İso da, IŞİD'in Cerablus'tan Tel Abyad'a geçebilmek için Kobani'nin güneyinde Fırat Nehri boyunca ilerlemek zorunda kaldığını söylüyor ve şöyle devam ediyor:

"Kobani'den Rojava halkının iradesini kırmak istiyorlar. Kobani'de Kürtler kaybederse, Cizire'de kaybetmeleri çok zor olmaz. Aynı zamanda Demokratik Özerklik Projesi de çökmüş olacak. O zaman Kürtler orada kantonlardan bahsedemezler (…) Kobani'yi de kendi haritalarına almak istiyorlar."

Barzan İso, bu projenin çökmesini amaçlayan 'bölgesel güçler ve ülkeler tarafından IŞİD'in desteklendiği ve silah desteği sağlandığı' iddiasında bulunuyor.