BIST 9.056
DOLAR 32,33
EURO 35,14
ALTIN 2.297,79
HABER /  GÜNCEL

İşte SOS veren Alibeyköy Barajı

Türkiye’yi etkisi altına alan sıcak hava nedeniyle kurumaya yüz tutan Alibeyköy Barajı, İHA tarafından havadan görüntülendi. <br/>Su seviyes...

Abone ol

Türkiye’yi etkisi altına alan sıcak hava nedeniyle kurumaya yüz tutan Alibeyköy Barajı, İHA tarafından havadan görüntülendi.
Su seviyesinin yüzde 20’ler seviyesine düştüğü barajda birçok bölgenin kuruyarak hayvanların otlak alanı haline dönüştüğü görüldü. Son 10 yılın en düşük doluluk oranının yaşandığı barajlarda 68 günlük su kaldığı belirtildi.
Yurt genelinde yağışların mevsim ortalamasının altında kalması nedeniyle kuraklık tehdidi kapıya dayandı. Yetkililer, İstanbul barajlarında 68 günlük su bulunduğunu açıkladı. Bu yıl yeterli miktarda yağışın düşmemesi barajlardaki su miktarının da hızla düşmesine neden oldu. Kuraklık İstanbul’un önemli su kaynaklarından biri olan Alibeyköy Barajı’nı da vurdu. Yüzde 20.37’lik doluluk oranı ile baraj son yılların en düşük seviyesine ulaştı. İHA tarafından gökyüzünden görüntülenen barajda birçok noktanın kurumaya yüz tuttuğu görüldü. Suların çekildiği bölgelerde ise bataklık alanlar göze çarptı. Gün geçtikçe kuruyan barajın geçtiğimiz yıllarda su dolu olan bölgelerinde şimdi hayvanların otladığı görüldü. Suyu hızla çekilen baraj bölge halkını da tedirgin etti.
İHA’ya açıklamalarda bulunan vatandaşlar, çevresel faktörlerin yanı sıra insandan kaynaklanan nedenlerle de kuruyan barajın son yıllarda en düşük seviyede olduğunu söyledi. Bölgede hayvancılık yapan Engin Tulum, “Barajda hızlı bir su çekilmesi var. Böyle giderse aylar içerisinde kurur gibime geliyor” derken, Ahmet Tahircioğulları isimli vatandaş ise, “Kışın kar yağmur yağmadı. Yaz aylarında biraz yağdı. Dengesizlik oldu. Mevsim normalleri pek iyi değil bu sene. 2-3 sene önce de yaşanmıştı ama bu yıl daha fazla kuraklık var” ifadelerini kullandı.
Bölge sakini Hasan Güleç ise yetkililerin açıklamalarının aksine kuraklık yaşandığına dikkat çekerek, “Herkes suyunu dikkatli kullansın” uyarısında bulundu.
(İHA)