BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,87
ALTIN 2.432,05
HABER /  DÜNYA

IŞİD Kerkük'e ilerliyor Musul'da SON DAKİKA

Musul'un düşmesinin şoku atlatılmadan bölgeden gelen haberler sarsıntı yarattı. Irak ordusu kaçınca IŞİD Kerkük'e ilerlemeye başladı.

Abone ol

IŞİD ilerliyor, Musul'dan on binler kaçıyor. İslamcı militanların eline geçen Musul'daki on binlerce Iraklı komşu bölgelere sığınırken, Selahaddin vilayeti ve Kerkük yakınlarından çatışma haberleri geliyor.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarından kaçarak Ninova vilayetini terk eden yaklaşık 150 bin kişi arasında Irak ordusu askerleri de bulunuyor.

Irak Başbakanı Nuri Maliki parlamentodan olağanüstü hal ilan ederek yetkilerinin genişletilmesini talep etti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, gelişmeden büyük kaygı duyduğunu belirtirken, ABD ise IŞİD'in bütün bölge için bir tehdit unsuru olduğunu belirtti.

SIRADA KERKÜK VAR

Musul'u düşüren IŞİD rotasını Kerkük'e çevirdi. Irak güvenlik güçleri Kerkük yakınlarındaki Reşad kasabası yakınlarında IŞİD militanları ile çatışmaya girdiklerini bildirdi.

IŞİD militanlarının Kerkük'te ve komşu Selahaddin vilayetinde de bazı kasabaları ele geçirdiği belirtiliyor.

TÜRKMEN BÖLGESİ DÜŞTÜ MÜ?

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) Selahaddin eyaleti içerisinde yer alan ve Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Tuzhurmatu kentini ele geçirdiklerini, ayrıca Selahaddin'e bağlı Bici kentindeki tüm silah depolarına el koyduğunu açıkladı. IŞİD ayrıca Bici ile Şarkat arasındaki ulaşımı sağlayan köprüyü de ele geçirdiğini duyurdu.

musul-işid-harita.jpg

Musul'u ele geçiren ve Selahaddin'e ilerleyen IŞİD güçleriyle Irak ordusu arasında çatışmalar Kerkük kırsalına da sıçradı.

IŞİD Twitter hesabından, Kerkük kırsalındaki bazı yollarda Maliki güçlerine saldırı düzenlediklerini, çok sayıda askeri teçhizata el koyduklarını açıkladı. Rudaw haber kanalına göre, IŞİD Kerkük kırsalındaki Zab ve Abasi bölgelerini ele geçirdi. Raşad'da ise çatışmalar sürüyor.

musul-düştü-halk-kaçiyor-fotoğraflar.jpg
MALİKİ KÜRT YÖNETİMİNDEN YARDIM İSTEME TALİMATI VERDİ

Irak Başbakanı Nuri Maliki IŞİD'e karşı direnemeyen orduya Kürt yönetiminden yardım isteme talimatı verdi. Maliki ayrıca cepheyi terk eden askerlerin askeri mahkemede yargılanacağını söyledi.

Irak Başbakanı Maliki, güvenlik güçlerinin en üst düzeyde alarma geçirildiğini belirterek, parlamentoya olağanüstü hal, vatandaşlara genel seferberlik çağrısı yaptı. Maliki böylece daha geniş tutuklama emri verme ve sokağa çıkma yasağı ilan etme yetkilerine sahip olacak.

KÜRTLER KERKÜK'TE SAVUNMA HATTI KURUYOR

IŞİD'in Musul'u ele geçirmesini değerlendiren Peşmerge Bakan Yardımcısı Enver Hacı Osman, "Bağdat'ı uyardık, dikkate almadılar. Musul senaryosu Kerkük'te tekrarlanmayacak" dedi. Irak ordusunun kaçarken geride bıraktığı silahların bir kısmının peşmergelerin elinde olduğunu belirten Iraklı Bakan Yardımcısı "Eğer bu silahları ele geçirmeseydik bunların hepsi IŞİD'in eline geçecekti" ifadesini kullandı.

TÜRKMEN BÖLGESİ ATEŞ HATTI OLACAK

musul-işid.jpg
Kerkük'te savunmayı güçlendiren Kürtler, Türkmenlerin yoğun yaşadığı Tuzhurmatu'da savunma yapacak. Tuzhurmatu Belediye Başkanı Şalal Abdul ise IŞİD'in ele geçirdiğini açıkladığı kenti savunmak için iki peşmerge tugayının daha çarşamba günü şehre geleceğini açıkladı. Tuzhurmatu Türkmenlerin yoğun yaşadığı bir şehir.

MUSUL'DA DURUM ÇOK CİDDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Musul'daki durumun "son derece ciddi" olduğunu ifade ederek, saldırganların püskürtülmesi için "güçlü ve eşgüdümlü bir karşılığı" desteklediklerini söyledi.

IRAK ORDUSU TANKI TOPU BIRAKIP NASIL KAÇTI? (TIKLA OKU)

TÜRK ŞOFÖRLERİN DURUMU

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, kaçırılan 28 şoförün kurtarılması için girişimlerde bulunduğunu duyurdu. Musul'daki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu, Ninova vilayetinde 28 vatandaşlarının kaçırıldığını doğruladı.

Musul IŞİD.png

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, görüştükleri bir şoförün verdiği bilgiye göre, olayın Geyara mıntıkasındaki bir termik santralda meydana geldiğini belirtti.

Sarıyıldız, çoğu Şırnaklı olan şoförlerin Türkiye'den Geyara'daki termik santrala mazot taşıdığını ve şu anda telefonlarının kapalı olduğunu dile getirdi.

DAVUTOĞLU NE DEDİ?

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Sırbistan ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Musul'daki gelişmeleri ve şoförlerin akıbetini yakından takip ettiklerini belirterek, "Erbil, Bağdat, Tahran, Washington, Ankara, Musul hattında son 24 saattir sürekli diploamtik temaslar yürütüyoruz" dedi.

Musul 'da ışid.png

TÜRK İŞÇİLER KÜRT YÖNETİMİNE SIĞINDI

Musul'da su arıtma tesisi inşaatında çalışan 120 Türk işçinin yaklaşık 25 kilometre yürüdükten sonra Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne sığındığı kaydedildi. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, işçiler gece saatlerinde şirket yetkililerinin talimatı üzerine harekete geçerek, Erbil-Duhok yolundaki Hazer güvenlik noktasına ulaştı.

İşçilerden Cumhur Özen, "Sağolsun yardımsever Kürt kardeşlerimiz burada yemek ve su dağıttı. Onlara çok teşekkür ediyoruz. Şu an bir sıkıntımız yok çok şükür" dedi.

IŞİD ANONSU : MUSUL'U KURTARMAYA GELDİK

Musul sakinleri, İslamcı militanların binalara bayraklar astıklarını ve hoparlörlerle "Musul'u kurtarmaya" geldiklerini söylediklerini aktarıyor. Halka ise kenti terketmeleri söyleniyor.

ışid militanları musul.png

Kamu işçisi Umm Kerem, kent içindeki kaos ortamında kendilerine yardım edecek kimse olmadığını belirterek, "Korkuyoruz" dedi.

Çok sayıda polis merkezinin ateşe verildiği ve yüzlerce tutuklunun serbest kaldığı gelen haberler arasında.

ORDU SİLAHLARI BIRAKIP KAÇTI

Musul'dan kaçanlardan Mahmud Nuri AFP'ye yaptığı açıklamada şöyle dedi: "Ordu güçleri silahlarını bıraktı, kıyafetlerini değiştirdi, araçlarını terk etti ve kentten ayrıldı" dedi.

Irak ordusu tankları bırakıp kaçtı musul.jpg

BBC Arapça'ya bilgi veren kaynaklar, on binlerce kişinin sığındığı 3 Kürt kentinde geçici kamplar kurulduğunu aktarıyor.

Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne yardım çağrısında bulundu.

MUSUL'DA NELER OLDU?

IŞİD son birkaç aydır Ninova vilayetinin önemli bir bölümünü kontrol ediyordu ve militanlar geçen hafta Irak'ın batısında ve kuzeyinde birçok kent ve kasabaya saldırarak onlarca kişiyi öldürdü.

Yaklaşık 1,8 milyon nüfusa sahip Musul'da yaklaşık 5 gün süren çatışmaların ardından anahtar önemdeki yerler militanların eline geçti.

Anbar vilayetinin başkenti Ramadi ile Irak'taki Sünni Araplar için önemli merkezlerinden Felluce geçen yıl sonundan beri IŞİD tıklayın kontrolünde.

IŞİD, Suriye'nin doğusunda da Rakka kenti başta olmak üzere geniş bir alanı kontrol altında tutuyor.

El Kaide çizgisindeki IŞİD, örgüt lideri Eyman Zevahiri'nin Suriye'deki operasyonları El Nusra Cephesi'ne bırakma talimatına uymadı ve hatta Suriye'de rejime karşı savaşan İslamcı militanlarla da çatışmalara girdi.






















MUSUL'DAN SON GÖRÜNTÜLER