BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,87
ALTIN 2.431,72
HABER /  GÜNCEL

İşçi ve işverene teşvik müjdesi

İşsizliğe çözüm bulmak için hükümet yeni bir çözüm buldu. İşverenin üzerindeki yük biraz olsun kalkacak.

Abone ol

İhracatın düşmesi ve tüketimin azalmasıyla firmalar işçi çıkarmaya başlayınca sorun Türkiye'nin de gündemine oturdu. Zaman gazetesinin haberine göre, hükümet, işverenin üstündeki yükü hafifletmek ve işten çıkarmaları önlemek için ilk olarak kısa çalışma ödeneğini hayata geçirdi. Sigorta primleri 5 puan indirildi.

ARALIK SONUNA KADAR İŞE ALINANIN PRİMİ DEVLETTEN

İstihdamı artırmak için önemli bir teşvik uygulaması daha yürürlüğe girdi. Düzenlemeye göre aralık ayı sonuna kadar yeni işe girenlerin sigorta primleri 6 ay boyunca İşsizlik Fonu'ndan karşılanacak. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun konuyla ilgili genelgesinde önemli bir ayrıntı dikkat çekiyor. 6 aylık teşvik,

Bakanlar Kurulu kararıyla 1 yıla kadar uzayabilecek.

YENİ ÇALIŞAN ALMAK GEREKİYOR

İşverenlerin düzenlemeden yararlanabilmesi için son üç aydaki çalışan sayısına ek yeni kişileri işe alması gerekiyor. Bunların kayıtlı çalışanlar dışında olması şart. Teşvik, aralık sonuna kadar işe girenleri kapsayacak. İşverenlerin ek istihdam sağladıklarını belirtir dilekçe ile SGK müdürlüklerine başvurması yeterli olacak. Çalışan sayısı son üç ayda azalan firmalar kapsam dışında kalacak. Kaçak işçi çalıştırana, işyerini kapatıp değişik bir isimle açana teşvik yok. Denetimlerde uygulamayı istismar ettiği belirlenen işverenlere ceza kesilecek.

Teşvikten kimler, nasıl faydalanacak?

Teşvikten yararlanabilmek için son üç aydaki çalışan sayısına ek yeni kişilerin işe alınması gerekiyor.

İşe alınacakların son üç ayda kayıtlı çalışanlar dışında olması gerekiyor. Sigorta prim teşvikleri, asgari ücret üzerinden hesaplanacak. Primler İşsizlik Fonu tarafından SGK'ya aktarılacak. 18 Ağustos 2009 ile 31 Aralık 2009 arasında işe girenler teşvikten yaralanacak.

Bakanlar Kurulu lüzumu halinde süreyi 30 Haziran 2010'a uzatibelecek.

İşverenler ek istihdam sağladıklarını belirtir dilekçe ile SGK il müdürlüklerine başvurları gerekiyor.

Kaçak işçi çalıştıran işyerleri teşvikten yararlanamayacak. İşyerlerinin devredilmesi, birleşmesi veya bölünmesi durumlarında teşvik verilmeyecek.

İşyerinin kapatılarak değişik bir isimle açılması halinde teşvikten faydalanamayacak.

İşveren, emekli birini işe alıp destek primini ödese de teşvikten yararlanamayacak.

Prim teşviki, fiilen çalışanlar için geçerli olacak. İzinli ve raporlu olunan dönem, teşvik dışında tutulacak. Halen başka bir prim teşvikinden yararlanan işveren, son teşvikten yararlanamayacak.

'Sağlık harcamalarındaki artış endişe verici'