BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

İşçi 1 Mayısı geri istedi

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, Başbakan Erdoğan'a rapor verdi

Abone ol

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kabulünde, çalışma yaşamının ve sendikal hareketin içinde bulunduğu bazı sorunların yer aldığı bir rapor sundu.

1 MAYIS BAYRAM OLSUN
 
Alınan bilgiye göre, raporda, 1 Mayıs'ın her yıl tüm dünyada emekçilerin birlik, dayanışma ve mücadele günü olarak alanlarda kutlandığı ifade edilerek, Türkiye'de de Osmanlı döneminden bu yana kutlanan 1 Mayıs'ın 1980 öncesinde ''işçi bayramı'' olarak kabul edilip, yasayla tatil edildiği belirtildi.

Geçmişte yaşanan bazı karışıklıkların da etkisiyle 1 Mayıs'ın resmi tatil günü olmaktan çıkarıldığı dile getirilen raporda, ''Talebimiz yapılacak bir yasa değişikliği ile 1 Mayıs'ın tarihsel anlamına uygun bir şekilde 'İşçi Bayramı' olarak kutlanması ve dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi resmi tatil ilan edilmesidir'' denildi. 

-İŞSİZLİK SİGORTASI FONU-

Raporda, İşsizlik Sigortası Fonu'nda birikmiş olan paranın bir başka amaçla kullanılması konusunda çeşitli spekülasyonlar oluştuğu ve bu durumun çalışanları tedirgin ettiği ifade edilerek, şu değerlendirmelere yer verildi: ''Bazı işveren örgütleri başlattıkları girişimle İşsizlik Sigortası Fonu'nda biriken paraya göz dikmişlerdir. Bu çevreler, istihdamı artırmak için teknoloji ve bilgi üretmek, yeni iş yerleri açmak, verimliliği artırmak, kendi kaynaklarına yönelmek yerine işçinin birikimlerine göz dikme kolaycılığına kaçmaktadırlar. Yapısı ve kuruluş amaçları gereği İşsizlik Sigortası Fonu'nda birikmiş olan paranın başka amaçlarla kullanılması mümkün değildir. Yasal düzenleme yapılarak bu yolun açılması ise doğru değildir. Hükümetiniz İşsizlik Sigortası Fonu'nda biriken paraya iştahla bakan işverenlerin bu taleplerini dikkate almamalı, fonun istismarına imkan vermemelidir.''

KEY ÖDENSİN

Raporda, ''Konut Edindirme Yardımı'' adı altında toplanan ve büyük çoğunluğu kullanılamayan birikimlerin hak sahiplerine ödenmesine ilişkin yasa tasarısı çalışmalarının 2008 yılına ertelendiği yönünde açıklamalar yapıldığı belirtildi. Raporda, Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca yürütülen çalışmaların tamamlandığı ve hak sahipleri belirlendiğinden yasa tasarısının en kısa sürede çıkarılması ve hak sahiplerine ödemelerin yapılması istendi.