BIST 9.916
DOLAR 32,30
EURO 34,58
ALTIN 2.441,70
HABER /  SPOR

Cimbomu şok eden suç duyurusu

Galatasaray Sportif AŞ'nin borsadaki en büyük uluslararası ortağından, sarı kırmızılılara şok bir suçlama geldi...

Abone ol

Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar AŞ'nin Borsadaki en büyük ortağı uluslararası yatırım fonu QVT Financial LLP'nin avukatı Münci İnci, Galatasaray Sportif ve Futbol A.Ş'nin birleşme talebiyle ilgili, SPK'ye Galatasaray Sportif hakkında 'insider trading' (içeriden bilgi sızdırma) yapıldığı gerekçesiyle bugün suç duyurusunda bulunacağını bildirdi.

İnci, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) eski Başkanı Ali İhsan Karacan ile birlikte düzenlediği toplantıda, Galasaray Sportif ile Galatasaray Spor ve Futbol İşletmeciliği Ticaret A.Ş'nin birleşmesi talebi ve bu konudaki hukuki süreç hakkında hissedarları bilgilendirdi.

Avukat İnci, söz konusu birleşmeyle ilgili gelişmelerden bahsettiği konuşmasında, karar sürecinin uzadığına dikkat çekti. Galatasaray Sportif'in birleşme için SPK'ya 30 Kasım tarihli bilançoyla başvurduğunu hatırlatan İnci, ''Şimdi Nisan ayına girdik.

Ay sonuna yaklaştığımızda 31 Aralık tarihli bilançoyu isteyecekler. Onu verelim derken yaz tatili girecek araya ve dosya kalacak. Bunda Galatasaray Sportif'in etik bulmadığım müthiş bir rantı var'' diye konuştu.

Halka açık bir şirketin yöneticilerinin kendilerine güvenerek, sürekli temettü dağıtacaklarına inanarak, bu tür 'etik olmayan'' davranışlarda bulunmalarının, neredeyse halka açık tüm şirketlere ''siz de bunu yapın'' şeklinde bir davetiye çıkaracağını savunan İnci, ''Buna benzer bir olay İngiltere'de ABD'de olsa neler olur' Asil Nadir buna benzer olaylardan tüm servetini kaybetti.

Galatasaray gibi okuluyla, taraftarıyla saygın olan bir kulübün bu duruma düşürülmesinden üzüntü duyuyorum'' dedi. Avukat İnci, Türk sermaye piyasasını tahrip etme açısından Galatasaray yöneticilerinin tutumunun son derece yanlış olduğunu aktararak, SPK'nın, mevzuata göre yatırımcıları aydınlatma ve bilgilendirme mecburiyetinde olduğunu anlattı.

İnci, ''Şirketin halka arzında sürekli gelir getirme, temettü ödeme vaat edildi. Neredeyse yatırımcıya bir cennet vaat edilmiş. Yatırımcı da girmiş. Şimdi bu cenneti cehenneme çevirmek istiyorlar' görüşünü dile getirdi.

Kefalet, ipotek bile veremeyen bir şirketin trilyonlarca lirayı zararda olan başka bir şirketin kasasına aktarmasının anlaşılamaz olduğunu belirten İnci, ''Böyle bir işlemi SPK'nın anında durdurması gerekmez mi? Galatasaray yöneticilerinin hepsi iş adamıdır. Biri diğerine borç verdiğinde teminat ister. Daha da vahimi sermayenin 40 katı kadar borç para verilmiş'' diye konuştu.

İnci, 30 Ağustos tarihli bilançolara göre bu rakamın 67 trilyon lira olduğunu, bugünkü rakamı bilmediğini dile getirerek, sürekli zararda olan bir şirkete sürekli para aktarıldığını, bunun şirketin iflasını istemeye kadar götürebileceğini söyledi. İnci, ''Sermayesini kaybetmiş bir şirketin iflasını istememek ise hileli iflasa girer. Ben Galatasaray yönetiminde olsam gece uyuyamam'' değerlendirmesinde bulundu.

SORUN KLASİK ÇAĞRIYLA ÇÖZÜLEMEZ

Avukat Münci İnci, SPK'nın bu birleşme talebini ya kabul edeceğini ya da etmeyeceğini belirterek, bir diğer olasılığın çağrı muafiyeti olacağını, ancak SPK'nın bunu klasik çağrıyla çözmesinin mümkün olmadığını vurguladı. İnci, çağrının birleşmenin ön koşulu olarak yapılması durumunda bir sonraki aşamaya geçileceğini aktardı.

İnci, bugünkü SPK yönetiminin olaya son derece iyi niyetle yaklaştıklarını ve çok zor durumda olduklarını bildiğini ifade ederek, ancak eski yönetimin yanlışı olduğunu gördüğünü söyledi. İnci, ''SPK'nın kastı olduğunu zannetmiyorum. Ama Galatasaray Kulübünün bu menfaat sağlamak için işi kasıtlı olarak uzatma taktikleri var'' görüşünü dile getirdi.

QVT'nin olağanüstü genel kurul yapılması için talepte bulunduğunu da hatırlatan İnci, 15 gündür bu konunun görüşülmediğini, bu konuda açıklama yapmayan Galatasaray yönetiminin sessiz kalmak suretiyle kamuoyunda tedirginliği artırdığını kaydetti. İnci, ''Para aktarılması konusu bizi en tedirgin eden konu. Bunun süratle durdurulması gerekiyor'' diye konuştu.

Vekili olduğu şirket yetkileriyle konuştuğunu anlatan İnci, ''SPK'ya, bugün Galatasaray Sportif hakkında 'insider trading' yapıldığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacağız'' dedi.