BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İranlılar'ın bayramlığı Antep’ten

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, alışverişini Gaziantep’ten yapan İranlı turist sayısı yüzde 50 arttı. Yaklaşık 500 esnaf, geçimini İranlı turistlerden sağlıy

Abone ol

Günde 30-40 otobüsle Hz. Zeynep’in Suriye’deki türbesini ziyaret eden İranlı turistler, dönüşü Gaziantep üzerinden yapıyor. Bir ayda alışveriş merkezlerini gezen 50-60 bin İranlı, kent ekonomisine yıllık 500 bin dolar katkıda bulunuyor. Hz. Zeynep’in Suriye’deki türbesini ziyaret eden İranlılar dönüş güzergahında Gaziantep’te mola veriyor. Birkaç saat konakladıkları Yakup Daleren ve Türkmenler Caddesi’nde yaptıkları alışverişle kent ekonomisine önemli gelir sağlayan İranlılar, İran Pasajı’ndan aile, akraba ve dostlarına çeşitli giysiler, zücaciye ürünleri ve hediyelik eşya alıyor. Kurban Bayramı nedeniyle turist sayısındaki artış, İran Pasajı’ndaki hareketliliği de artırdı. Pasajın bulunduğu caddeler, İran plakalı otobüslerle dolup taşarken, esnaf bayram üzeri sattığı ürünlerle evlerine sıcak para götürmenin sevincini yaşıyor.

İranlı Mehdi Haşimi, Türk esnafının sıcakkanlılığıyla kendilerini Gaziantep’e çektiğini söylüyor. Suriye esnafının iş ahlakını eleştiren Haşimi, “Suriyeli, bir eşyaya bakıp almadığımızda bizi tersliyor. Ancak Türkler, 100 parça eşyaya da baksak yüzünü asmıyor. Güler yüzlü muamelesini devam ettiriyor. Bu nedenle alışverişlerimizde Türkiye’yi tercih ediyoruz.” diyor. Haşimi, bayram nedeniyle çocuklarına kazak, kot pantolon, mont ve çeşitli giysiler aldığını anlatıyor. Eşiyle birlikte alışverişe çıkan Meryem Şemsi ise Türk mallarının kaliteli olduğunu ifade ederek, İran’da tekstil sektörünün çeşitlilik arz etmesine rağmen kalite konusunda Türkiye’yi yakalayamadığını belirtiyor. 25 yıldır Suriye’ye yolcu taşıyan Mehmet Hesenzade de evinin ihtiyaçlarını Gaziantep’ten karşıladığını aktardı. Kurban Bayramı öncesi, çocuklarına kendi deyimiyle ‘libas’ aldığını aktaran Hesenzade, Türkiye’nin kendi ülkesine göre ucuz olduğunu kaydediyor. İran Pasajı’nın 10 yıllık müdavimlerinden Nurettin Çelik, daha çok İranlılara satış yaptığını dile getirerek, “Bayram öncesi turist sayısındaki artış, pasaj esnafının yüzünü güldürdü. Evimize para götüreceğimiz için mutluyuz.” diye konuşuyor. Türkmenler Caddesi Turistik Eşya Satıcıları Derneği Başkanı Yusuf Kıroğlu, Gaziantep’te birkaç saat kalan İranlıların yaptığı alışverişlerle esnafın yüzünün güldüğünü söyledi. Esnafın özverisi ile turistleri bu pazara çektiklerini vurgulayan Kıroğlu, potansiyelin her geçen gün arttığını bildiriyor. İran Pasajı ve Türkmenler Caddesi’nde yaklaşık 500 esnaf, geçimini İranlı turistlerin alışverişiyle sağlıyor. Gaziantep’e İran’ın dört bir yanından günde ortalama 30-40 otobüs geliyor. Gaziantep’e ayda 50-60 bin İranlı uğruyor. İranlıların Gaziantep ekonomisine girdisi yıllık 500 bin doları geçiyor. 500 kalem ürünün satıldığı pasajdan her ay 30 kamyon battaniye, 5 kamyon ütü, 10 kamyon tencere, 10 kamyon pantolon, 5 kamyon eşarp İran’a gönderiliyor.

Kaynak: