BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.515,39
HABER /  GÜNCEL

Nihayet kendi doğalgazımız olacak

Rusya-Ukrayna doğalgaz krizinden sonra Amasra-Bartın havzasındaki doğalgaz üretimine hız verildi. Önümüzdeki kış artık kendi doğalgazımızı kullanabileceğiz.

Abone ol

Hema Endüstri, Rusya-Ukrayna doğalgaz krizinden sonra Amasra-Bartın havzasında doğalgaz üretimi çalışmalarına hız verdi. Holding’in açacağı 6 yeni kuyu ile önümüzdeki kış kendi doğalgazımızı kullanabileceğiz

Rusya’nın Ukrayna’ya verdiği doğalgazın fiyatını artırmak istemesi üzerine patlak veren ve AB ülkeleri ile Türkiye’de de tartışmalara yol açan doğalgaz krizinin ardından Hema Endüstri, yerli doğalgaz üretimi çalışmalarını hızlandırdı. Holding’in Bartın-Amasra Havzasında 2 yıldır sürdürdüğü çalışmalar sonucunda ilk gaz 2006’nın ikinci yarısında üretilecek. Bu gelişmelere bağlı olarak Endüstri Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat önceki gün doğalgaz üretimi için gerekli kuyuları açacak firmalar ile anlaşma imzalamak üzere Çin’e gitti. İmzalanacak anlaşmalar ile Holding’in bu yıl içinde 6 yeni kuyu daha açacağı belirtiliyor. Bu kuyularda ilk etapta yılda 5 milyar metreküp doğalgaz üretmeyi hedeflediklerini belirten Hema Endüstri Enerji Grubu Başkanı Şerafettin Yılmaz, şu noktalara dikkat çekti:

- Bartın-Amasra Havzasında Türkiye’nin 30 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayacak büyüklükte bir rezerv var. Şu ana kadar tespit ettiğimiz kadarıyla havzada 600 milyar metreküp doğalgaz bulunuyor.

SÜRPRİZ YOK

- Biz yılda 5 milyar metreküp doğalgaz üreterek Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmayı hedefliyoruz. Yine aynı havzada yılda 5 milyon ton kömür de üreterek, demir çelik ve çimento fabrikalarına satacağız. Böylece hem doğalgaz hem de kömür ithalatımız azalacak.

- Önümüzdeki kış kimse bize ‘Aldığınız gazı artırın yada fiyatını artırın’ diye bir süpriz yapamayacak. Çünkü bizim kendi gazımız olacak. Keşke böyle bir şey yapsalar, böylece pahalı gazı almaktan kurtuluruz.

Gaz yerine teknoloji ithali

YILMAZ, Hema Endüstri’nin Bartın- Amasra kömür havzasında bulunan doğalgazı nasıl çıkaracağını ise şu şekilde açıkladı: “Kömür yatağında bulanan metan gazını (yüzde 98’i doğalgaz) ABD’li bir şirketin geliştirdiği bir yöntemle çıkaracağız. Sır gibi saklanan bu teknoloji ile madendeki gaz, vakum sistemi ile daha kömür çıkarılmadan önce vakumlanıyor. Bu konuda ABD’li firma ile gerekli anlaşmaları imzaladık, yani enerji yerine teknoloji ithal ettik. Böylece şu anda doğalgaza ödediğimiz fiyatın yarısına doğalgaz üretebileceğiz. Daha şimdiden enerji dağıtım şirketlerinden “gazınızı biz dağıtalım” teklifleri alıyoruz.

Kaynak: