BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

İranlı diplomatları kapı dışarı ettiler

Tahran'daki İngiltere elçiliğine düzenlenen saldırının ardından, İran'a yaptırımlar hız kazandı. İngiltere, İranlı diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için 48 saat süre verdi.

Abone ol

İngiltere, Tahran'daki elçiliğe düzenlenen saldırının ardından İran'la diplomatik bağlarını kopardı. İran'daki elçilik çalışanlarını ülkeye çağıran İngiltere, Londra'daki İran Büyükelçiliği'ni kapatma kararı aldı, İranlı diplomatlara da 48 saat süre tanıdı. İran ise, BM Güvenlik Konseyi'nin saldırıyı kınama kararının "ABD ve İngiltere'nin geçmişteki suçlarını örtmek" için alındığını savundu.

İran'da İngiliz Büyükelçiliği'ne düzenlenen saldırının ardından Batı ile Tahran yönetimi arasındaki ipler iyice gerildi. İngiltere, Tahran Büyükelçiliğine yapılan saldırının ardından İran ile diplomatik ilişkilerini kesiyor. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Tahran'daki tüm İngiliz diplomatlarının ülkeye çağrıldığını, Londra'daki İranlı diplomatlarının da sınır dışı edileceğini söyledi. Hague, "İran'ın Londra'daki İran Büyükelçiliği'nin hemen kapatılması ve tüm İranlı diplomatların İngiltere'yi 48 saat içinde terk etmesi yönündeki isteğimiz konusunda bilgilendirildi" diye konuştu. İngiltere'nin Tahran Büyükelçiliğini kapattıklarını da kaydeden Hague, tüm büyükelçilik çalışanlarının İran'dan ayrıldığını ifade etti.

TÜRKiYE'YE TEŞEKKÜR ETTiLER

Hague ayrıca, Tahran Büyükeklçiliği'ne yapılan saldırının ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun "çabuk ve yararlı müdahalesinden" duyduğu memnuniyeti ifade etti, BM Güvenlik Konseyi, ABD, AB, Almanya, Polonya, Rusya, Çin ve birçok ülkeden gelen İran'a yönelik kınama mesajlarından duydukları memnuniyeti kaydetti. İngiltere Başbakanı David Cameron da, Tahran'daki İngiliz Büyükelçiliği'ne yapılan saldırının 'ciddi sonuçlar' ortaya çıkarabileceğini savunarak İran'ı sert bir dille uyardı. Tahran'da can kaybı olmadan sona erdirilen isyan İngilizlerin öfkesini dindirmedi. Times gazetesi başyazılarından birinde, "İngiltere'nin bu saldırıya karşılık vermesi gerektiğini" bildirdi. Guardian gazetesi ise İngiltere'nin vereceği tepkinin ölçülü olması çağrısında bulundu. Independent gazetesinin deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk ise saldırıda büyükelçilikten belgeler aldığını belirterek, "Bu belgelerin içeriklerini görmek için sabırsızlanıyorum" ifadesini kullandı.

ELÇiLiKLER BiR BiR KAPANIYOR

Öte yandan İran Meclis Başkanı Ali Laricani, BM Güvenlik Konseyi'nin, Tahran'daki İngiltere büyükelçiliğine yapılan saldırıyı kınamasını eleştirerek, BM'nin tepkisinin küresel güvenliği riske attığını savundu. Laricani, "Güvenlik Konseyi'nin, polisin barışı sağlamak için elinden geleni yaptığı sırada öğrencilerin eylemini kınamak için verdiği aceleci kararın, ABD ve İngiltere'nin geçmişteki suçlarını örtmek için alındığını" söyledi.

Bu arada saldırıya Avrupa'dan sert tepkiler geldi. Norveç, İran'daki temsilciliğini kapatırken, İtalya'nın Tahran Büyükelçiliğini kapatmayı düşündüğü bildirildi. Almanya Berlin'deki İran Büyükelçisini Dişişleri'ne çağırarak saldırıyı protesto etti. Fransa ve Hollanda da olayı sert bir şekilde kınarken, büyükelçilerini görüşmelerde bulunmak üzere geri çağırdı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da saldırıları kınadı. Clinton, "Bu, tüm uluslararası topluma yönelik bir hakaret" ifadesini kullandı.