BIST 9.699
DOLAR 32,55
EURO 34,83
ALTIN 2.432,89
HABER /  GÜNCEL

Birmanya-ABD ilişkilerinde yeni bir dönem

Yarım yüzyıl sonra Birmanya'yı ziyaret eden yüksek düzeydeki ilk ABD yetkilisi olan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ülkede atılan yeni adımların cesaret verici olduğunu bildirdi.

Abone ol

Birmanya Devlet Başkanı Thein Sein, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile yaptığı görüşmelerin çok önemli bir adım olduğunu bildirdi ve iki ülke arasında yeni bir dönemin başladığını söyledi.

Hillary Clinton da, Birmanya Devlet Başkanına ülkede son dönemlerde gözlenen siyaset değişikliklerinin yüreklendirici olduğunu belirtti.

ABD, Birmanya yöneticilerine sert yaptırımlar uygulamaya devam ediyor. Ama bu yıl yapılan bir dizi reform, ülkenin onyıllardır yaşadığı soyutlanmışlığa yakında son verilebileceği söylentileri doğurdu.

Bununla birlikte ABD yetkilileri, Clinton'ın gezisi sırasında Birmanya'ya uygulanan yaptırımların kaldırılmasıyla ilgili bir açıklama olmasının beklenmediğini vurguluyor.

Gözlemciler, ABD'nin Birmanya'daki diplomatik temsilciliğini tam anlamıyla büyükelçiliğe dönüştürme gibi sembolik bir adım atabileceğini belirtiyor.

Ücra bir bölgedeki başkent Naypyidaw'da Devlet Başkanı Thein Sein i,le görüşen ABD Dışişleri Bakanı Clinton, daha sonra en büyük kent olan Rangun'a geçerek demokrasi yolunda mücadele veren Aung San Suu Kyi ile bir araya gelecek.

Aung San Suu Kyi'nin Ulusal Demokrasi Birliği partisi, yakınlarda yeniden siyasi parti olarak kaydını yaptırmıştı. Suu Kyi'nin yaklaşan ara seçimlerde milletvekilliği için adaylığını koyması bekleniyor.

Parti, 20 yıldır ülkedeki siyasi yapının dışında faaliyet göstermekteydi. Çok uzun yıllar gözaltında yaşayan Aung San Suu Kyi de, mevcut hükümetin işbaşına geçmesinden kısa bir süre sonra serbest bırakıldı.

Yarım yüzyıldır Birmanya'yı ziyaret eden en yüksek düzeydeki Amerikalı yetkili olan Hillary Clinton, bugün Devlet Başkanıyla görüşmesinden önce Dışişleri Bakanı Wunna Maung Lwin ile bir araya geldi ve "Başkan Obama ve ben, siz ve hükümetinizce halkınız için atılan adımlardan cesaret aldığımız için ben, bugün buradayım." dedi.