BIST 9.548
DOLAR 32,49
EURO 34,60
ALTIN 2.499,24
HABER /  GÜNCEL

Vicdani ret isteyen hapis yatacak!

Meclis'te bedelli görüşmeleri sırasında gündeme gelen vicdani redle ilgili ilginç öneriler gündeme geldi

Abone ol

Bedelli askerlik yasasının görüşmelerinde muhalefet, bu konuda Genelkurmay Başkanlığı'nın görüşünün alınıp alınmadığını sordu.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Muhakkak ki bu yasayla en ilgili olan kurum Genelkurmay Başkanlığı. Tabii ki görüşü alınmıştır ve kendisi de bu konuda çok hassastır, onu da bilmek lazım" dedi. Yılmaz, muhalefetin itirazları üzerine şöyle devam etti: "Ne istediğinizi net söyleyin. Önce demokrasi mi istiyorsunuz, önce hukuk mu istiyorsunuz, önce siyasi muhatap mı istiyorsunuz, yoksa... Ne istediğinizi bilelim ki ona göre cevap verelim. Siz Genelkurmay'dan doğrudan görüşünü mü öğrenmek istiyorsunuz? Genelkurmay 'evet' dese ne olacak, 'hayır' dese ne olacak? Bununla sizi ne değiştirecekler? Bundan ne kabul edeceksiniz? Son söz milletvekiline, TBMM'ye ait değil midir? Genelkurmay Başkanımız çok güzel bir açıklama yaptı. 'Bununla ilgili en güzel neticeyi, son, nihai kararı TBMM verecektir. Bizim hassasiyetlerimiz bellidir' dedi. Bu sözün üstüne daha hangi sözün söylenmesini istersiniz?"

BEN ASKERE GİDERDİM

Zaman zaman tansiyonun da yükseldiği, renkli tartışmaların olduğu 12 saatlik maratonunun ardından yasalaşan bedelli uygulamasını, "Devletin vatandaşıyla barışı" diye niteleyen Yılmaz, "Ücret yüksek" eleştirilerine de, "Tabii 'Zenginimiz bedel verir, yoksulumuz, askerimiz fakirdendir' diye... Osmanlı döneminden de çıkan bir sözdü. Bu dönem de... Bir gerçeklik de var. Ancak şunu söyleyeyim ki, zengin olup da askere giden de var benim bildiklerim. Dolayısıyla kesin böyle bir ayrım yok ama böyle bir imkan var. Biz bir genel ilke koyuyoruz. Bu genel ilkeden hangi vatandaş faydalanırsa. Bunun içerisinde milletvekilinin oğlu da varsa faydalanır, Vanlı kardeşim de varsa faydalanır. Burada verilen bir seçenektir. Benim imkanım olsaydı, askere gitmeyi tercih ederdim" dedi.

VİCDANİ RED CEZASI

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, hükümetin vicdani ret çalışmasına ilişkin de şu bilgiyi verdi:

"Hem Adalet Bakanımızın dediği hem bizim arkadaşların ortak çalıştığı, diyoruz ki: Bu gibi 'Ben askere gitmeyeceğim veya üniforma giymeyeceğim' diyen insanlar için bir ceza yani her seferinde 3 yıl, 5 yıl, 3 yıl, 5 yıl değil. Bir ceza vereceğiz, o cezayı hapiste çektikten sonra da askerlikten muaf olacak. Düzenleme budur, bununla ilgili bir çalışma yapılacak."

BEDELLİ YORGUNLARI

Bedelli askerlik TBMM'de yaklaşık 12 saat süren maratonla sabahın ilk ışıklarında yasalaştı. Yorgunluğa yenik düşten vekillerden bazıları, sıraların üzerine kafalarını koyarak dinlenirken, bazıları ise koltuklarında geriye yaslanarak uyukladılar. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Savunma Komisyonu Başkanı Oğuz Kaan Köksal ve komisyon üyesi Şirin Ünal, zaman zaman gözlerini kapatarak dinlenmeyi tercih etti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da yorgun düşenler arasındaydı.