BIST 10.187
DOLAR 32,36
EURO 34,65
ALTIN 2.386,48
HABER /  DÜNYA

İran'ın savaş gemileri tehlikeli sularda

İran'la İsrail arasında gerginliğe neden olan savaş gemileri artık tehlikeli sularda. Bu durum ise bölgede tansiyonu yükseltti.

Abone ol

İran'ın Arapça yayın yapan devlet televizyonu El Alem, Süveyş Kanalı'nı geçen savaş gemilerinin rotasının Suriye olduğunu duyurdu.

İsrail, İran savaş gemilerinin kanalı geçmesinin "kışkırtıcı" bir hareket olduğunu ileri sürüyordu. İranlı yetkililer ise, geçiş taleplerinin uluslararası düzenlemelere uygun olduğunu bildiriyordu.

"İRAN GEMİLERİ HENÜZ GEÇİŞ YAPMADI"

Öte yandan Süveyş Kanalı yetkilileri, İran'a ait iki savaş gemisinin Süveyş Kanalı'ndan Akdeniz'e geçtiği yolundaki İran televizyonunun haberini yalanlayarak, İran gemilerinin kanalın güney girişine bugün ilerleyen saatlerde varacağını bildirdi.

Kanal yetkilileri, İran savaş gemilerinin Süveyş Kanalı'ndan Akdeniz'e geçişi yarın yapmasının öngörüldüğünü belirtti.

1979 İran İslam Devriminden bu yana ilk kez İran donanma gemilerinin Süveyş Kanalı'ndan geçmesi planı, İsrail tarafından "provokasyon" olarak nitelenmişti. İranlı yetkililer ise, taleplerinin uluslararası düzenlemelere uygun olduğunda ısrar ederek, gemilerin tatbikat için Suriye'ye gideceğini açıklamış ve Kahire'den geçiş iznini almıştı.

Eğer kanaldan geçerlerse gemiler, 1979'daki ''İslam Devrimi''nden bu yana kanaldan geçiş yapan İran'a ait ilk savaş gemileri olacak.

ABD, İRAN GEMİLERİNİ YAKIN TAKİPTE

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, Mısır'ın Süveyş Kanalı'ndan geçişine izin verdiği İran'a ait savaş gemilerinin ne amaçla bölgeye gönderildiği ve ne çeşit kargo taşıdığı konusunda şüpheleri olduğunu söyledi.

ROKET TAŞIYOR İDDİASI

İsrailli Debka sitesi, Süveyş'ten geçerek Suriye'ye gideceği açıklanan gemilerden Kharg tedarik gemisinin, Hizbullah militanlarına teslim edilmek üzere çok sayıda roket ve mühimmat taşıdığının tespit edildiğini öne sürdü.

Suudiler tedirgin

Mısır'da idareyi elinde bulunduran ordu yetkililerinin İran gemilerinin geçişine izin vermesi, Suudi Arabistan'da da tedirginliğe yol açtı. İran'ın bölgede artan faaliyetlerinden endişe duyan Riyad yönetimi, Mısır'ın yeni dönemde Tahran ile ilişkilerini nasıl düzenleyeceğini yakından izliyor