BIST 10.046
DOLAR 32,37
EURO 34,75
ALTIN 2.413,15
HABER /  GÜNCEL

Sergen Yalçın'dan derbinin şifreleri!

Derbide kim daha avantajlı, kimin şansı daha düşük? Bu soruların yanıtını eski Beşiktaşlı usta yorumcu Sergen Yalçan verdi.

Abone ol

Türkiye'nin gözü kulağı bu akşam oynanacak olan Fenerbahçe-Beşiktaş derbisine kilitlenmiş durumda. Derbide kim daha avantajlı, kimin şansı daha düşük? Bu soruların yanıtını eski Beşiktaşlı usta yorumcu Sergen Yalçan verdi.

İşte Sergen'in kaleminden derbinin şifreleri...

Schuster tehlikede

Teknik direktör cephesinde Aykut Kocaman, Schuster'e fersah fersah fark atmış durumunda.

Schuster yaptığı işlerle adeta "Beni kovun" diyor. Oyun içindeki yanlış oyuncu değişiklikleri, maçtan sonraki konuşmalarıyla sanki gönderilmeyi bekliyor. Schuster'in seyirci için "Rahatsızlık duyan stada gelmesin, eve gitsin" sözleri inanılır gibi değildi.
Taraftar gerildi. Büyük ihtimalle hoca protesto edilecek. Beşiktaş, taraftarıyla ön
plana çıkan bir takım. Seyirciye böyle bir şey söylemek harakiri ile eşdeğer.
Muhtemelen istifaya davet edilecektir.

Camiayı, futbolumuzu hafife alan, kendi keyfine göre hareket eden, rakipleri küçümseyen, kibirli Schuster'in ayaklarının yere basması lazım. Aykut Kocaman çok daha rahat. Başkanın, oyuncuların ve takımın güvenini kazanmış olarak İnönü'ye çıkacak. Oyun içindeki hamlelerinde de Schuster'den çok daha başarılı. Schuster'in, F.Bahçe'nin futbolcularını, takım şablonunu bile analiz ettiğini düşünmüyorum. Bu maç, Schuster'in sonunu getirebilir.

İlk golü yiyen dağılır!

D.Kiev hezimetinin adından ibre F.Bahçe'ye döndü. Kartal'ın tek umudu, futbolcuların derbiyi 'kurtuluş maçı' olarak görüp oyuna asılmaları. Bence ilk golü atan kazanır. Golü yiyen de disiplinden kopar, çözülür Dinamo Kiev maçı, Beşiktaş'ın tüm dengesini alt üst etti. Oyuncuları bitirdi. Şu anda psikolojik üstünlük F.Bahçe'de. Beşiktaşlı oyuncuların, D.Kiev hezimetinden 3 gün sonra, ligde şansları kalmadığı da düşünülürse, derbiye konsantre olmaları çok zor. Teknik direktörün de içinde bulunduğu şartlar itibarıyla bu takımı maça hazırlayabileceğini düşünmüyorum.

Fenerbahçe'de işler rayına girmiş, takım sorunlardan arınmış.

Komple bir ekip görüntüsü çiziliyor. Dişliler çalışıyor, herkes ne yapacağını biliyor. Psikolojik olarak İnönü'ye rahat gelecekler. Trabzon ile aradaki puan kaybını da kapattılar. Takım olarak güçlüler. Hafta başında Beşiktaş'ın İnönü'de kazanacağını düşünüyordum. Ancak D.Kiev bozgunundan sonra görüşlerim değişti. Yine de derbi maçlarının sonucu önceden kestirilemez, favori gidenlerin genelde yenildiği unutulmamalı. Beşiktaş öne geçerse, Fenerbahçe dağılabilir. İzlediğim kadarıyla Manisa maçı dışında bu konuda zaafları oluşuyor, golü yedikten sonra çok sağlam ayakta kalamıyorlar. Fenerbahçe golü bulursa, o zaman Beşiktaş dağılır. Zaten kızgın olan seyirci döner, psikolojik baskı iyice artar. Bence ilk golü atan kazanır.

Beşiktaş'ın artıları:

Eğer oyuncular, F.Bahçe maçını kötü gidişi durdurmak için bir kurtuluş mücadelesi olarak görürlerse, o zaman bir şeyler değişir. Bir galibiyet taraftarın tekrar takımına sahip çıkmasını sağlayacaktır. Ancak işler zor görünüyor. Yabancılar derbinin önemini kavrayabilecek mi? Sonuçta takım içinde kaleci Hakan, İsmail Köybaşı ve İbrahim Toraman dışında yerli bir futbolcu yok! Yabancılar ne kadar bunun bilincinde olacak.

Nasıl Oynamalılar?

Çift ön liberoyla oynamalı, daha dinç olan Necip ve Fernandes kullanılmalı. Yoksa Beşiktaş kazanamaz. Tek santrfor, arkasında da Guti olmak zorunda. Sağda Quaresma, solda Simao olacaktır...

Bobo yerine yorgun olmayan Almedia ile başlayacaktır. Beşiktaş ekip olarak savunma futbolunu yapamazsa maçın sonunu zor getirir. Zaman zaman veteran takımı gibi oynuyorlar. Herkes keyfine göre koşuyor, yaş dağılımı yüksek olduğu için kimse birbirinin arkasını kollamıyor.

Fenerbahçe'nin artıları!

Beşiktaş demoralize. Üstelik, D.Kiev maçının ardından 3 gün sonra fizik kondisyon olarak düşüş yaşayacaklardır. F.Bahçe daha diri, haftada bir maç oynadılar, yorgun değiller. Üstelik Kartal, Avrupa macerası sonrası ligde genelde hep takıldı. Schuster oyunu analiz etmede başarısız. Kaybetmeseler bile onlar için yeterli olur. Çünkü Trabzon da İnönü'ye gelecek. Ancak Beşiktaş'ın kazanmak dışında bir alternatifi yok. F.Bahçe takım olarak daha koordineli oynuyor. Beşiktaş için D.Kiev maçı tam bir faciaydı. Bunca yıldızı bulunan, milyonlarca euro harcanan koskoca Beşiktaş sefilleri oynadı.

Nasıl oynamalılar?

Sarı-Lacivertliler arka tarafta savunma olarak çok güçlüler. Niang ve Dia çok süratli, bir de Alex gibi beyin olunca sonuca gidiyorlar. F.Bahçe'nin kadrosu belli, 11'ini rahatlıkla sayabilirsiniz. Önemli olan Schuster'in kadrosu. Alman hocanın akıl sır ermeyen seçimleri, sonucu