BIST 10.099
DOLAR 32,23
EURO 34,80
ALTIN 2.421,67
HABER /  DÜNYA

İranın füzeleri hazır

İsrail ve ABD'nin saldırı ihtimaline karşı İran bir kez daha uyardı. Olası bir savaşta ortadoğu karışır..

Abone ol

İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı Tuğgeneral Muhammed Ali Caferi, İran'a askeri bir saldırı tehdidinin eskiye göre daha "ciddi" olduğunu söyledi.

Muhammed Ali Caferi, İran devlet televizyonuna ait Camıcem gazetesine verdiği mülakatta, "Şu anda İran'a saldırı ihtimali düşük, ancak düşmanın tehditleri eskisine göre daha ciddi. Düşmanlar, İran'a saldırıyı, içinde bulundukları çıkmazdan kurtuluş yolu olarak görüyor" diye konuştu.

ABD'nin İran'a saldırı tehdidini hayata geçirme amacında olduğunu ifade eden Caferi, "Düşman, fırsat bulur ve başarılı olacağından emin olursa İran'a saldırır. Ama başarılı olacağından emin değil" dedi.

"İran olarak her ihtimale karşı hazırız" ifadesini kullanan Caferi, "İran ordusunun savunma kapasitesinin çok güçlü olduğunu, her türlü saldırgana büyük darbeler vurabileceğini, İran'ın füze savunma kapasitesinin de bunun ispatı olduğunu" söyledi.

Tuğgeneral Caferi, İsrail'in İran'a tek başına saldırabileceğine ilişkin bir soru üzerine de şunları söyledi:

"Ne ABD, ne de İsrail tek başına İran'a saldırabilir. İsrail, İran'a saldıracak kadar güçlü ve büyük değil. ABD'nin de İsrail'in yardımı olmadan böyle bir şeye kalkışmayacağından eminiz. Eğer İsrail tek başına ya da ABD'nin yardımıyla bize karşı harekete geçerse siyonist rejimin kontrolü altında bulunan bütün bölgeler, en kısa zamanda güvensiz hale gelir. İsrail'in elinde tuttuğu tüm topraklar füze menzilimiz içinde yer alıyor. Siyonist rejim, tüm imkanlarını kullansa bile İran'la başa çıkamaz. İran'a askeri saldırı durumunda İsrail'e karşı Lübnan'ın güneyinden de bir cephe açılma ihtimali yüksek."

İran'a saldırı durumunda ABD'nin İsrail'den daha çok zarar göreceğini öne süren Caferi, "Çünkü ABD'nin bölgedeki güçleri bizim etrafımızda ve menzilimiz dahilinde" dedi.

"İRAN'A SALDIRI PETROLE DE SIÇRAR"

Askeri bir saldırı durumunda petrolü silah olarak kullanıp kullanmayacakları konusunda da Caferi, "Düşmanın saldırısına maruz kalan bir ülkenin elindeki tüm seçenekleri kullanması gayet doğal. İran'a saldırı petrole de sıçrar. Bir saldırı durumunda İran da dünya enerjisinin geçiş noktalarından biri olan Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazını kontrol altına alır" ifadesini kullandı.

Muhammed Ali Caferi, askeri saldırıda üçüncü bir ülke toprağının kullanılması durumunda ne yapacaklarının sorulması üzerine de şöyle konuştu:

"Bir ülkenin toprağı başka bir ülke için saldırı üssü olarak kullanılırsa saldırıya uğrayan ülke kendisini savunma ve kendisine saldırı yapılan noktaya karşı cevap verme hakkına sahiptir. Böyle bir durumda İran halkı, söz konusu ülkenin halkını değil, yönetimini sorumlu tutar."