BIST 10.132
DOLAR 32,26
EURO 34,83
ALTIN 2.423,19
HABER /  GÜNCEL

Petrol yaşam tarzını vurdu

Bütün dünyada olduğu gibi akaryakıt fiyatlarının İngiltere'de de hızla artması alışkanlıkları değiştirdi.

Abone ol

Bütün dünyada olduğu gibi akaryakıt fiyatlarının İngiltere'de de hızla artmasının, İngilizlerin seyahat konusundaki alışkanlıklarına darbe indirdiği, tren, uçak, gemi, otobüs ve otomobil gibi araçların akaryakıt tasarrufu için daha yavaş seyrettiği açıklandı.

Pek çok havacılık ve denizcilik şirketinin pilot ve kaptanlarından "yavaş seyretmelerini" istediği, tren sürücülerinden yokuş aşağı kontak kapatmaları talebinde bulunulduğu, otobüs şirketlerinin de süratli ve atak kullanımdan kaynaklanan akaryakıt israfından kurtulmak için sürücülerini özel eğitime tabi tuttuğu bildirildi.

Petrolün varilinin dün 142 dolara kadar çıktığını yazan The Guardian gazetesi, EasyJet ve BMI gibi ucuz uçuş yapan havayolu şirketlerinin, bütün ofislerine birer genelge göndererek pilotlarından yavaş uçuş yapmalarını istediğini duyurdu.

EasyJet sözcüsü durumu doğrularken, uçuş hızını kesmenin yüzde 2'ye kadar tasarruf sağlayabileceğine dikkat çekti. EasyJet sözcüsü, durumun otomobillerdekinin aynısı olduğunu, ayağını gaz pedalından çekmenin daha az akaryakıt kullanımını mümkün hale getirdiğini belirtti.

BMI sözcüsü de şirket olarak ortalama uçuş hızını saatte 3 mil kadar düşürdüklerini ve bunu akaryakıt tasarrufu amacıyla yaptıklarını doğruladı.

Demiryolu endüstrisinde de aynı türden önlemlerin geçerli olduğunu yazan The Guardian gazetesi, bunun temelinde de giderek yükselen elektrik ve akaryakıt fiyatlarının etkisi bulunduğunu bildirdi.

FirsGroup adlı sektörün en büyük demiryolu şirketinin de trenlerini kullanan sürücüleri daha yumuşak tren kullanmaları, aniden gaza yüklenip ani fren yaparak boşa akaryakıt harcamamaları için eğittiği açıklandı.

Trenlerdeki havalandırmaların yaydığı soğuk havanın otomatik kapıların açılıp kapanması arasındaki sürenin uzunluğu yüzünden dağılıp gitmemesi için otomatik kapıların süre ayarlarının da yenilendiği belirtilen haberde, Tren İşletmecileri Birliğinin de gelişmeleri doğruladığı ve artan maliyetlerin bilet fiyatlarına yansımaması için bu önlemlerin desteklendiğini bildirdiği kaydedildi.

Feribot seferlerinin ortalama süresinin de akaryakıt fiyatlarının artmasıyla birlikte artış gösterdiği ve Manş denizinde feribotların ortalama seyahat sürelerinin 20 dakika uzadığı bildirildi.