BIST 9.008
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.280,65
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İran’ın bilim ödülü Türk’e

İran'da her iki yılda bir verilmeye başlanan Mustafa Bilim Ödülleri’nin bu seneki kazananlarından biri Sami Erol Gelenbe oldu.

Abone ol

İran’ın iki sene önce vermeye başladığı Mustafa Bilim Ödülleri’nin bu seneki sahiplerinden biri Türkiye ve Fransa vatandaşı olan Sami Erol Gelenbe oldu. Diğer kazanan ise, Londra Imperial College'de eğitim görevlisi olan Gelenbe gibi bilgisayar mühendisi olan İranlı Muhammed Emin Şükrullahi.

 Gelenbe’ye bilgisayar ağları ve sistemleri ile onların matematiksel analizleri konusundaki çalışmalarından dolayı 500 bin ABD Doları ödül verilecek.

Türk profesörün yanı sıra İranlı bilim adamı Muhammed Emin Şükrullahi, enformasyon teorisindeki çalışmalarından dolayı ödüle layık görülen bir diğer isim oldu.

İki bilim adamının ödülü, Tahran'daki Vahdet Konferans Salonu'nda düzenlenen törenle takdim edildi.

Ödülü iki yılda bir vermeye karar veren İran, 2015’teki ilk ödülü Tayvan ve Singapur vatandaşı Jackie Y.Ying ile Ürdün ve ABD vatandaşı Omar Yaghi’ye vermişti.

İran'da yapılan ve İslam Dünyası'nın Nobel'i olarak geliştirilmeye çalışılan ödül, yaşadıkları ülkeden bağımsız olarak Müslüman bilim insanlarına veriliyor.