BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

İrandan Türkiyeye gaz jesti

İran, "Türkiye eğer talep ederse, ki altyapısı mevcuttur, gazımızı veririz" açıklaması yaptı.

Abone ol

İran İslam Cumhuriyeti Dış Ekonomik İşler Bakan Yardımcısı Ali Reza Attar, Türkiye ile geleneksel tarihi ilişkileri bulunduğunu belirterek, "Dolayısıyla Türkiye talep ederse, ki altyapısı mevcuttur, gazımızı veririz" dedi.

Ali Reza Attar, Dünya Ekonomik Forumu Türkiye Zirvesinin "Avrupa'nın Enerji Güvenliği" konulu oturumunda yaptığı konuşmada, İran'ın sadece enerji arz eden bir ülke olmadığını, çok spesifik, jeopolitik bir konumu olduğunu söyledi.

Hem doğudan hem de batıdan talep olduğunu, bu noktada kime öncelik vereceklerinin önemli olduğunu vurgulayan Attar, "Türkiye ile geleneksel tarihi ilişkilerimiz var. Dolayısıyla Türkiye talep ederse, ki altyapısı mevcuttur, gazımızı veririz" dedi.

Ali Reza Attar, İran'ın büyüyen ve enerji tüketimi artan bir ülke olduğunu kaydederek, "Fosil enerji kaynaklarını ihraç edeceğiz. Nükleer enerji ihraç edilemediği için İran içinde nükleer enerji kullanacağız. 20 bin megawatt'lık nükleer santral kurma planı yaptık, bu 20 santral anlamına geliyor" diye konuştu.

İran'ın 9-10 yıl içinde enerji kaynaklarının tükeneceği yönünde yorumlar yapıldığının hatırlatılması üzerine Attar, 9-10 yılın abartılı olduğunu, 15-50 yıl olması gerektiğini, ancak ülkesinin enerji ihtiyacının her geçen gün arttığını, hükümetin buna çare bulmak için çalıştığını kaydetti.

Ali Reza Attar, nükleer enerji ve fosil yakıtların yanı sıra alternatif enerji arayışlarını da sürdürdüklerini belirterek, "Bu yüzden İran'da araçlar yoğun şekilde, CNG'ye (sıkıştırılmış doğal gaz) geçiyor. Bu, dünyada bu çapta en büyük proje..." dedi.