BIST 10.793
DOLAR 32,23
EURO 34,87
ALTIN 2.416,03
HABER /  DÜNYA

İrandan şizofren tepkisi

İran, ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad'ın, "İran'ın Irak politikası şizofrenik" ifadelerine tepki gösterdi.

Abone ol

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, yaptığı açıklamada, Washington yönetiminin işgalci ve askeri yöntemlerde ısrar etmesinin, Irak'ı ve Orta Doğu'yu birçok sorunla karşı karşıya getirdiğini belirtti.

Halilzad'ın İran'ın Irak politikasına ilişkin açıklamalarına da değinen Hüseyni, "Bu ifadeler, ABD dış siyasetindeki sorunları örtbas etme, suçu başkasının üstüne atma ve Irak gerçeğinden kaçma anlamına geliyor" dedi. "İran'ın Irak dış politikasının en önemli stratejisi, merkezi hükümetin desteklenmesi, barış, huzur ve güvenliğin sağlanması için Irak milletine yardımcı olmaktır" diyen Hüseyni, ülkesinin Irak hükümeti ve halkını "samimi bir şekilde" desteklediğini, bu desteği sürdüreceğini kaydetti.

Halilzad'ın Irak'taki görevinin bitmek üzere olduğuna işaret eden Hüseyni, "Görev süresinin bitişi öncesinde böyle konuşmak yerine ABD dış siyasetinin zaaflarını samimi bir şekilde Beyaz Saray'a aktarsa daha iyi olur. Böyle yaparsa, Irak'taki güven ve huzur için umutlu olabiliriz" diye konuştu. Irak'a veda etmeye hazırlanan Halilzad, gazetecilere yaptığı açıklamada, İran'ın, Irak'ta aynı zamanda hem hükümete, hem de aşırılık yanlısı milis güçlerine destek vererek "şizofrenik" bir siyaset izlediğini söylemişti.