BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

İranda rap müzik yasaklandı

İran'da artık rap müzik dinlenmeyecek. Yasak geldi. Neden mi?

Abone ol

İran'da, şarkı sözlerinde "müstehcen" ifadeler kullanıldığı gerekçesiyle rap tarzı müzik yasaklandı.

Resmi haber ajansı İRNA'nın bildirdiğine göre, Kültür ve İslami İrşad Bakanlığı Müzik Denetleme Kurulu Başkanı Muhammed Daştgoli, tiyatro sanatçılarına yaptığı konuşmada, müziğin önemli bir sanat dalı olduğunu, ancak "rap müziğin toplumda ahlaksızlığa yol açtığını" söyledi.

Rap türünde müzik yapanların şarkılarında "çirkin ve müstehcen" ifadeler kullandığını ifade eden Daştgoli, bunun İran'daki kanunlara aykırı olduğunu ve yasaklandığını bildirdi.

"Ülke çapında kanun dışı rap şarkıcılarının çoğunu tespit ettik" diyen Daştgoli, polisin de bu tür müzik yapanlara karşı mücadele edeceğini ve "rap müzik yapılan stüdyoları" kapatacağını kaydetti.

İran'da gençler, geleneksel müzikten çok, pop, metal, rock ve rap gibi Batı tarzı müzik türlerine ilgi duyuyor. Bazı İranlı sanatçıların pop müziği yapmasına izin verilirken, diğer türlerde yapılan müzik "kanun dışı" olarak görülüyor.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, göreve geldiği Ağustos 2005'ten sonra, radyo ve televizyonlarda Batı müziği çalınmasını yasaklamış, programlarda geleneksel müziğin kullanılmasını istemişti.