BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,82
ALTIN 2.390,92
HABER /  DÜNYA

İranda oylar yeniden sayılabilir!

Ahmedinejad, zaferini ilan etti etmesine ama muhalefet işin peşini bırakmıyor. Oyların yeniden sayılması gündemde!

Abone ol

İran'da önde gelen reformcu siyasetçilerden 2'si daha gözaltına alınırken, dini lider Ayetullah Ali Hamaney, gerekirse oyların kısmen yeniden sayılmasından yana olduğunu söyledi.

Resmi haber kanalı Press TV'nin internet sitesindeki habere göre, reformcu siyasetçiler Behzad Nebevi ve Said Haccariyan, bugün gözaltına alındılar.

Daha önce de Muhammed Hatemi'nin ilk cumhurbaşkanlığı döneminde cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev yapan Muhammed Ali Abtahi gözaltına alınmıştı.

Abtahi, son seçimdeki reformcu adaylardan eski meclis başkanı Mehdi Kerrubi'nin danışmanlığını yapıyordu.

Reformcu siyasetçilerin, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından düzenlenen protesto gösterilerini koordine etmekle suçlandıkları bildirildi.

Nebevi, Musevi'nin 1980'li yıllardaki başbakanlığı sırasında ağır sanayi bakanlığı ve Hatemi hükümeti döneminde de meclis başkan yardımcılığı görevlerinde bulunmuş, eski istihbarat bakanı yardımcısı Haccariyan ise, Hatemi'nin cumhurbaşkanlığı döneminde siyasal danışmanlığını yaparken, aşırı muhafazakar bir grubun suikasti sonucu, başından vurularak felç geçirmişti.

HAMANEY, KISMİ YENİDEN SAYIMDAN YANA

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, gerekirse oyların kısmen yeniden sayılmasından yana olduğunu söyledi.

Hamaney, İran Devlet Televizyonu'na yaptığı açıklamada, ''Eğer inceleme, kimi sandıklardaki oyların yeniden sayılmasını gerektirirse, herkes emin olsun diye adayların temsilcilerinin katılımıyla bunun yapılması gerekir'' dedi.

Hamaney'in, seçime itirazların dikkatlice ve titizlikle araştırılması yönündeki talimatının ardından İran Meclis Başkanı Ali Laricani de İran Anayasayı Koruyucular Konseyi'nden üzerine düşeni bir an önce yerine getirmesinin beklendiğini açıklamıştı.

Konsey, cumhurbaşkanı adayları Mir Hüseyin Musevi, Muhsin Rızai ve Mehdi Kerrubi'nin seçim sonuçlarına itirazını değerlendiriyor.