BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İran'da muhalifler göz yaşartıcı gazla dağıtıldı

İran polisi başkent Tahran'da protesto gösterileri düzenleyen muhalifleri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Muhalif liderler Mir Hüseyin Musevi ve Mehdi Kerrubi'nin nerede oldukları bilinmiyor.

Abone ol

İran polisi başkent Tahran'da protesto gösterileri düzenleyen muhalifleri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Mehdi Kerrubi ve Mir Hüseyin Musevi'nin nerede oldukları belirsiz

Tahran'daki bir BBC muhabiri, çok sayıda polisle motosikletli milisleri, muhaliflerin kalabalık gruplar oluşturmalarına izin vermediklerini söylüyor.

Muhabirimiz, güvenlik güçlerinin akşam erken saatlerden itibaren Tahran'ın tüm sokaklarında kontrolü el almış göründüğünü, Devrim Muhafızları'nın alt kolu olan Besiç milislerinin zafer sloganları attığını belirtiyor.

Güvenlik güçleriyle göstericiler arasında çatışma çıktığı da bildirilirken, görgü tanıkları binlerce polis ve milisin muhalifleri dağıtırken onları sopalarla dövdüklerini aktarıyor.

İran'da dün bazı internet siteleri muhalif liderler Mir Hüseyin Musevi ile Mehdi Kerrubi'nin, eşleriyle birlikte evlerinden alınarak tutuklandığını bildirmişti.

Hükümet ise bu haberi yalanlamış, iki liderin de evlerinde olduğunu açıklamıştı.

Ancak daha önce ev hapsinde oldukları açıklanan Mir Hüseyin Musevi ve Mehdi Kerrubi, son gelişmeler hakkında bir açıklama yapmış değil.

İki lider de gösteriyle Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i istifaya zorlayan Mısırlılarla dayanışma içinde olunması çağrısı yapmalarının ardından "vatana ihanetle" suçlanmışlardı.

İran'da muhalif Yeşil Hareket, protesto gösterilerinin sürmesi çağrısında bulunuyor.

'Öldürülmeleri' istenmişti

İran'da rejime destek veren binlerce kişi, yaklaşık iki hafta önce düzenledikleri gösterilerde "iki muhalif liderin öldürülmelerini" istemişlerdi.

Anayasayı Koruyucular Konseyi Başkanı Ayetullah Ahmet Cenneti, Mir Hüseyin Musevi ve Mehdi Kerrubi'nin tecrit edilmelerini çağrısında bulunmuştu.

50 kadar muhafazakar milletvekili de Meclis salonunda yürüyerek, "Musavi'ye ölüm! Kerrubi'ye ölüm!" diye bağırmıştı.

Eski başbakanlardan Mir Hüseyin Musavi ve eski meclis başkanlarından Mehdi Kerrubi, 2009 yılında cumhurbaşkanı adaylarıydı.

Mir Hüseyin Musavi ve Mehdi Kerrubi, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın kazandığı açıklanan seçimlerde usulsüzlük yapıldığını savunuyor.