BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,76
ALTIN 2.410,69
HABER /  GÜNCEL

'İran yaptırımlarının, nükleer programla ilgisi yok'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, İran'a yönelik ekonomik yaptırımların artırılmasının Tahran'ın nükleer programını barışçıl bir doğrultuda devam ettirmesine katkıda bulunmayacağını söyledi.

Abone ol

Moskova’dan, İran'a yönelik uluslararası yaptırımların artırılması konusunda eleştiri geldi.

Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, uygulanmakta olan yaptırımların ülke ekonomisine darbe vurarak İran halkına zarar verdiğini belirtti.

Lavrov Moskova'da yapılan basın toplantısında, yaptırımların daha da artırılmasının muhtemel amacının İran toplumunda huzursuzluk yaratmak olduğunu ve bunun Tahran'ın barışçıl bir nükleer programa sahip olması açısından hiçbir faydası olmayacağını söyledi.

Rus dışişleri bakanının açıklamaları, Avrupa Birliği'nin İran'ın petrol endüstrisine yönelik ABD yaptırımlarına verdiği desteği artırmayı değerlendirdiği bir dönemde geldi.

Sergei Lavrov, AB'nin gündeminde olan yaptırımları sıkılaştırmak konusuna da değinerek, bu yönde atılacak bir adımın İran'la nükleer program konusunda kurulmaya çalışılan diyaloga da zarar vereceğini belirtti.

Rusya, İran’a yönelik Birleşmiş Milletler merkezli bazı yaptırımlara destek verse de son dönemde Tahran’a uygulanan yaptırımların artırılmasına açık bir şekilde karşı çıkmakta.

ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri bir süredir İran'ın petrol sektörünü hedef alan yeni yaptırımlar uygulamak için adımlar atıyor, oluşabilecek açığın ise Körfez ülkelerinden kapatılması formülü konuşuluyordu.

ABD'nin uluslararası petrol satışlarında işlemleri üstlenen İran merkez bankası ve benzeri bankalara yaptırım kararı ardından, ay sonunda Avrupa Birliği de benzer bir yaptırım paketi üzerinde uzlaşmayı umuyor.

Birliğe üye devletler, İran'dan ham petrol ithalatını yasaklama kararı üzerinde ise prensipte anlaşmaya vardı.

BM bünyesinde ise Rusya ve Çin, İran'a yaptırım uygulanması fikrinden hoşnut değil.