BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.307,15
HABER /  DÜNYA

İran ve ABD gizlici 2 yıl görüşmüş

İran Cumhurbaşkanı Siyasi Danışmanı Ebutalibi, Ahmedinejad döneminde 2 yıl ABD ile gizli görüşmeler yapıldığını açıkladı.

Abone ol

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Siyasi Danışmanı Hamid Ebutalibi, Ahmedinejad döneminde İran ile Amerika Birleşik Devletleri ( ABD ) arasında gizli görüşmeler yapıldığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Siyasi Danışmanı Ebutalibi resmi twitter hesabında yaptığı açıklamada, "Önceki hükümet döneminde görüşmeler 2 yıl gizli yapıldı. Ruhani görüşmeleri şeffaf hale getirdiğimizde, bunu duyanlar endişelendiler ve itiraz etmeye başladılar" ifadelerini kullandı.

New York'ta yapılacak Birleşmiş Milletler'in (BM) 69'uncu Genel Kurul Toplantısı'na katılacak olan Cumhurbaşkanı Ruhani'nin yapacağı görüşmelerden "endişelenenlere" seslenen Ebutalibi şunları belirtti:

"Stratejik araştırmalar merkezinde yıllarca üst düzey toplantılara katıldım. Bu toplantılarda dışişlerinde izlenmesi gerekli metotla ilişkin iki seçenek üzerinde tartışmalar yapılırdı: "Çatışma" veya "yapıcı işbirliği". İran halkı geçtiğimiz seçimlerde Ruhani'yi destekleyerek "yapıcı işbirliği", "ekonominin kurtulması" ve "ahlaki iyileşmeye" oy vermiştir".

MENFAATLER ESASTIR

21'inci yüzyıl İran'ının 20'nci yüzyıl İran'ından faklı olduğunu ifade eden Ebutalibi, "Dış siyasette milli güvenlik ve menfaatlar esastır. Çıkarlar için her adım atılmalıdır" ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz günlerde, Ruhani hükümetine muhalif radikal gruplar, Ruhani'nin özgürlükleri genişletme siyaseti ve 5+1 ülkeleriyle müzakerelerini "rejimin tehlikeye girmesi ve devrim kazanımlarının yok olması" olarak değerlendirerek gösteriler düzenlemiş, yaptıkları açıklamalarda ülke gidişatından "endişelendiklerini" duyurmuşlardı. Bir süre sonra bu faaliyetlerde bulunanlar kendilerini "Dilvapesan" (Endişeliler) olarak isimlendirdi.