BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

İran ile Türkiye kafa kafaya verdi

Erdoğan’ın Ahmedinejad ve İranlı diğer yetkililerle görüşmesinde neler konuşuldu? Erdoğan’ın İran ziyaretinin perde arkası...

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran temaslarının ilk gününde Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi ve Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'la biraraya geldi. Görüşmede, ABD'nin İran'a müdahale iddialarına üstü kapalı mesaj gönderildi, nükleer konusunda ortak mutakabakat çıktı.


Görüşmelerde gündeme gelen konuların en önemlilerinden birinin İran ile Batı arasında gerginliğe neden olan nükleer enerji konusu olduğu kaydedildi.

Türk heyeti görüşmelerde net mesajlar verirken, şu konuların altını çizdi:

- Nükleer teknoloji insanlığın ortak malıdır ve bu hakkı kimse sınırlandıramaz. Kimse nükleer enerji kullanımına ipotek koyamaz ve bu doğru değildir. Bu konuda hiçbir ülkeye sınırlama getirilemez.

- Nükleer silahlar kimin elinde olursa olsun biz buna karşıyız.

- Bölgenin nükleer silahlardan arındırılması gerekliliği ortadadır.

- Bu meselenin çözümünde askeri yöntemleri doğru bulmuyoruz. Ekonomik yaptırımların da işe yaramadığı, bölge halkına ve ülkelerine zarar verdiği görülmektedir.

İRAN'DAN OLUMLU MESAJ

Öte yandan diplomatik kaynaklar, uranyum zenginleştirilmesi ve yakıt teminiyle ilgili Batı ülkeleriyle diyalog halinde olan İran'dan olumlu mesajlar alındığını ifade ettileri.

Bir iranlı yetkilinin, "Batı ile zıtlaşırken ne kadar cesursak, uzlaşırken de o kadar cesur olabiliriz" ifadesini kullandığı belirtidli.

ORTAKLIKLAR KURULUYOR

İş konseyi toplantısında, Trabzon Limanı’nın ortak kullanılması, iki ülke sınırında bir serbest bölgenin kurulması için çalışma yapılması, ortak bir havayolu şirketi ile ortak bir bankanın kurulması için de altyapı çalışmalarının yürütülmesi kararlaştırıldı.

"DOLARI KALDIRALIM" ÖNERİSİ

Başbakan Erdoğan da, iki ülke arasındaki ticarette, döviz kaybı yaşanmaması için dolar yerine karşılıklı ulusal para birimlerinin kullanılmasını önerdi.

Aynı çalışmanın Rusya ile de yürütüldüğünü belirten Erdoğan, "Sağda solda aramanızda gerek yok, sizin aradıklarınız bizde var. Türk parası - Riyal..." şeklinde konuştu.