BIST 9.671
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.495,27
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

İran ile atılan imza risk mi?

İran ile imzalanan eğitim alanındaki işbirliği anlaşmasının Türkiye'nin aleyhine olduğu iddiaları üzerine MEB açıklama yaptı.

Abone ol

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), İran ile yapılan eğitimde işbirliği anlaşmasında, Türkiye'nin çıkarlarına ters olabilecek hiçbir maddenin bulunmadığını açıkladı.

MEB'den yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın kuruluşlarında, MEB ile İran Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan eğitim alanında işbirliği anlaşmasına ilişkin haberlerin yer aldığı hatırlatılarak,  "Eğitim Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı"nın 19 Haziran 2012'de Tahran'da imzalandığı belirtildi.

Haberlerde bahsedilenin aksine, anlaşmanın istendiği zaman sonlandırılabildiğine, istenilen kısımlarının gerek görüldüğünde değiştirilebildiğine ve uygulamaların karşılıklı mutabakata dayandığına dikkat çekilen açıklamada, "Anlaşmada, karşılıklı iyi niyete bağlı ve yapılacak her faaliyetin ülkemiz kanunlarına uygun olması gerektiği madde 1’de belirtilmiş olup, ülkemiz çıkarlarına ters olabilecek hiçbir maddesi yoktur" denildi..

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu çerçevede yapılan standart iş birliği anlaşmaları Dışişleri Bakanlığının da uygun görüşü ile imzalanmakta olup, 50 ülke ile de benzer anlaşmalar imzalanmıştır. Anlaşma çerçevesince liselerin internetle birbirine bağlanacağına vurgu yapılan haberlerde, madde 8’e gönderme yapılmaktadır ki, bu maddede esasında UNESCO’nun 1953’ten beri devam eden Ortak Okullar Projesi (ASPnet) referans alınmaktadır. Bu madde salt bilgi paylaşımını değil kültürlerarası diyalog, anlayış ve barışın teşvikini hedeflemektedir. Özetle anlaşma birçok faaliyeti öngörmekle birlikte bir faaliyet yapılacağı zaman bu faaliyetin karşılıklı isteklilik ve iyi niyet esasına bağlı olacağını öngörmekte, planlanan faaliyeti çıkarlar açısından kontrol etme fırsatını taraflara vermektedir.

Ayrıca, mutabakat zaptının hiçbir maddesinde ortak üniversite kurma gibi bir faaliyet planlanmamıştır. Kaldı ki bu anlaşmanın bir yıl önce imzalanmasına rağmen, bu günlerde gündeme getirilmesi oldukça manidardır."