BIST 10.793
DOLAR 32,22
EURO 34,85
ALTIN 2.414,37
HABER /  DÜNYA

İran ikna oldu Batı şaşırdı

Nükleer takas anlaşmasına imza atan Tahran yönetimi, 5+1 ülkelerinin yeni yaptırım tasarısına şaşırdı.

Abone ol

Türkiye ve Brezilya’nın aracılığıyla nükleer takas anlaşmasına imza atan Tahran yönetimi, 5+1 ülkelerinin yeni yaptırım tasarısına şaşırdı. Dünya Tahran’ın UAEK’ya vereceği yanıtı bekliyor

Brezilya ve Türkiye’nin yoğun diplomatik temaslarının ardından nükleer takas önerisini kabul eden Tahran yönetimi, müzakerelerdeki tıkanıklığı çözmesi beklenen anlaşmanın hemen ardından ABD’den gelen yaptırım açıklamasıyla şoke oldu. İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya’dan oluşan 5+1 ülkelerinin İran’a yeni yaptırımlar öngören karar tasarısı üzerinde anlaştıkları yolundaki haberi şaşkınlıkla karşıladı. İslam Konferansı Teşkilatı Dışişleri Bakanları toplantısı için Tacikistan’da bulunan Mutteki, bir gazetecinin, BM’deki gelişmeyle ilgili sorusu üzerine, önce “Emin misiniz?” dedi, sonra ise “Ciddiye almayın” diye konuştu. İran Ulusal Güvenlik Danışmanı Kazım Celili de, ABD’nin yeni yaptırım için bastırmasını, ‘modern bir barbarlık çeşidi’ sözüye nitelendirdi.

BM İRAN’IN YANITINI BEKLİYOR

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise Başbakan Tayyip Erdoğan ve Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva’nın çözüm yönünde harcadıkları diplomatik çabaları takdir ettiğini belirtti. Uranyum takas anlaşmasının Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (UAEK) konuya dahil olması halinde, sorunun müzakereler yoluyla çözümü yönünde atılan olumlu bir adım olabileceğini kaydeden Ban, İranlı yetkililerin anlaşmayla ilgili UAEK’ye resmi bir mektup göndermesinin ardından UAEK’nin değerlendirmesininin belirleyici olacağını kaydetti.

SARKOZY: TAKAS ANLAŞMASI OLUMLU

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de, İran’ın elindeki uranyumu Türkiye’ye göndermeyi kabul etmesinin ‘olumlu bir adım’ olduğunu, ancak Tahran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetini durdurması gerektiğini vurguladı. Madrid’de takas anlaşmasının mimarlarından Brezilya lideri da Silva ile görüşen Sarkozy, gelinen aşamada İran’ın UAEK’ya göndereceği cevabı beklediklerini, verilecek karşılığı inceleyerek tutumlarını belileyeceklerini kaydetti. Bu arada ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, yeni yaptırımlar içeren karar tasarısı metnini Konsey üyelerine sundu.