BIST 10.471
DOLAR 32,59
EURO 34,99
ALTIN 2.439,42
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan İran için devreye girdi

ABD'nin ısrarcı tutumu Erdoğan'ı harekete geçirdi. Başbakan, İran için Obama ve Putin ile görüştü.

Abone ol

Nükleer konusunda İran'ın Türkiye ile Brezilya kartını beğenmeyen ABD, BM'ye yeni yaptırımlar için baskı yapmaya hazırlanıyor.

Bu konudaki ilk tepki ise Türkiye'den geldi. Dün akşam saatlerinde açıklama yapan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İran'a güvendiklerini açıklarken Erdoğan da devreye girmeye hazırlanıyor. Başbakan'ın bugün İran konusundaki gelişmeleri değerlendirmek için Obama ve Putin'i telefonla arayacağı belirtildi.

İLK GÖRÜŞME PUTİN'LE

Başbakan Erdoğan, İran-Türkiye-Brezilya arasında Uranyum takası anlaşmasıyla ilgili olarak Rusya Başbakanı Vladimir Putin'le telefonla görüştü. Erdoğan görüşmede "İran'la ortak bildiri diyalog ve diplomasinin zaferi. Anlaşma sorunun çözümünde basamak teşkil etmekte. Sorun diyalog yoluyla çözülmeli" yorumunu yaparken Putin ise "Türkiye'nin çabaları ilave imkanlar yarattı. Bunu dikkate alacağız" diye konuştu.

ERDOĞAN OBAMA'YI ARADI

Erdoğan Obama ile görüşmesindede, ''Türkiye olarak, hem müttefiklerimizle, hem de bölgemizdeki barış ve istikrar ihtiyacı nedeniyle ulusal menfaatlerimize uygun bir çaba içerisindeyiz. Bölgemizde asla nükleer silah istemiyoruz. Yayınlanan deklarasyon karşılıklı güven ortamının geliştirilmesi açısından önemli bir adımdır. Türkiye bu anlaşmada verilen sözlerin tutulmasını yakından takip edecektir. Türkiye ve ABD temel stratejik, dost ve sizin deyiminizle 'model ortak' olarak birbirine güvenmeli ve destek olmalıdır'' dedi.

Başbakan Erdoğan, İran-Türkiye-Brezilya arasında Uranyum takası anlaşmasıyla ilgili olarak Rusya Başbakanı Vladimir Putin'le de telefonla görüştü. Erdoğan, Putin'e "İran'la ortak bildiri diyalog ve diplomasinin zaferi. Anlaşma sorunun çözümünde basamak teşkil etmekte. Sorun diyalog yoluyla çözülmeli" yorumunu yaparken Putin ise "Türkiye'nin çabaları ilave imkanlar yarattı. Bunu dikkate alacağız" diye konuştu.