BIST 10.721
DOLAR 32,18
EURO 34,95
ALTIN 2.418,12
HABER /  DÜNYA

İran BMye yanıtını verdi

İran yönetimi, BM Güvenlik Konseyinin öneri paketine cevabını iletti

Abone ol

İran yönetimi, BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya'nın, nükleer programına ilişkin sunduğu öneri paketine resmi yanıtını bu ülke temsilcilerine iletti.

İran devlet televizyonu, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin, Almanya ve İsviçre'nin Tahran büyükelçileriyle bugün öğleden sonra bir araya gelen İran Ulusal Yüksek Güvenlik (UYGK) Genel Sekreteri ve nükleer konulardaki başmüzakereci Ali Laricani'nin ülkesinin öneri paketine ilişkin yanıtını içeren dosyayı büyükelçilere teslim ettiğini duyurdu.

İran ve ABD arasında diplomatik ilişki bulunmadığı için toplantıda, öneri paketini sunan ülkeler arasında yer alan ABD'yi İsviçre'nin Tahran Büyükelçisi temsil etti. Tahran yönetiminin verdiği yanıtın ayrıntısına ilişkin bilgi verilmedi. Resmi haber ajansı İRNA'ya açıklama yapan bir yetkili, yanıtın müzakere masasına dönülmesi için bir fırsat olduğunu söyledi.

BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi; ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin ile Almanya, İran'ın nükleer programına ilişkin haziran ayının başında bir öneri paketi sunmuş, Tahran yönetimi öneriye yanıtını bugün vereceğini açıklamıştı.

Tahran yönetimine 5+1 ülkelerince sunulan öneride, İran'a bazı haklar tanınırken, bu ülkeden uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurması istenmişti. İran, müzakereden yana olduğunu, ancak hiçbir şekilde uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurmayacağını bildirmişti.