BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,70
ALTIN 2.410,04
HABER /  DÜNYA

İran altı ülkeyi masaya çağırıyor

İran'ın Berlin Büyükelçisi Alirıza Şeyh Attar, altı ülkeyi görüşmelerde bulunmak üzere masaya çağırdı.

Abone ol

İran'ın Berlin Büyükelçisi Alirıza Şeyh Attar, ülkesinin altılar olarak adlandırılan ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya'ya yeni tur nükleer görüşmeler yapılması için öneride bulunacağını söyledi.

Attar, İran'ın nükleer başmüzakerecisi Said Celili'nin kısa süre içinde yeni tur görüşmelerin ayarlanması için AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'a bir mektup göndereceğini ifade etti.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Mehr'e açıklama yapan Attar, mektubun ne zaman gönderileceği hakkında ise bilgi vermedi.

İran'ın tartışmalı nükleer programıyla ilgili görüşmelerin son raundu Ocak ayında İstanbul'da yapılmış ve başarısız olmuştu.

Batı, İran'ın nükleer programının nihai amacının atom bombası elde etmek olduğunu ileri sürüyor, Tahran yönetimi ise programının barışçıl olduğunu belirterek iddiaları reddediyor.

AB kabul edecek

Avrupa Birliği, İran'la önkoşulsuz görüşmelere açık olduğunu bildirdi.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü Michael Mann, Reuters'a yolladığı e-postada, Ashton'ın İran'ın nükleer görüşmelerdeki başmüzakerecisi Said Celili'ye geçen ay mektup yazdığını, ancak henüz cevap alamadığını belirtti.

Mann, güven artırıcı önlemler konusunda önkoşulsuz anlamlı müzakerelere açık olduklarını kaydetti.

İran'ın yarı resmi Mehr ajansı, Celili'nin Ashton'a mektup yazarak, Tahran'ın yeni nükleer görüşmelere hazır olduğunu bildireceğini duyurmuştu.