BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,56
ALTIN 2.501,22
HABER /  GÜNCEL

Irak'taki sivil ölümlerinde azalma

2010'da ülkedeki sivil ölümleri azaldı. Ancak her gün bombaların patladığı ve can kayıplarının yaşandığı Irak hala 'normal' olmaktan çok uzak.

Abone ol

Irak'ta son bir yıl içindeki şiddet olaylarında ölen sivil sayısının 2003'teki işgalden bu yanaki en düşük seviyesine gerilediği açıklandı.

Irak'ta neredeyse her gün bombalar patlıyor

Irak'taki şiddet olaylarıyla ilgili haberleri derleyip, ölü ve yaralı sayısını tespit eden Iraq Body Count (IBC) adlı grubun açıklamasına göre, sivil ölümleri 2009'a kıyasla yüzde 15 azalıp, 4 binin biraz altına geriledi.

Bir başka deyişle, Irak'ta geçen yıl boyunca her gün ortalama iki bomba patladı ve bombaların her biri dört kişiyi öldürdü.

Ancak grup, bu sayının ülkedeki mevcut koşullarda daha da aşağı inemeyecek bir minimumu temsil ettiğini ve gelecek yıllarda sivillerin aynı oranda ölebileceği uyarısında bulundu.

IBC yıllık raporunda, geçen yıl Irak'ta 3 bin 976 kişinin öldüğünü, bu sayının 2009'da 4680 olduğunu kaydetti.

2010'daki ölümlerin de yüzde 66'sının isyancıların patlattığı bombalardan kaynaklandığı ifade edildi.

Musul ve Bağdat

Şiddet olaylarından en çok etkilenen yerlerinse başkent Bağdat ve Musul olduğu belirtildi.Grup ayrıca, Ağustos 2010'da Amerikan güçlerinin muharip faaliyetlerine son vermesinden sonra sivil ölümlerinde önemli bir azalma yaşandığını ve bu durumun umut verdiğini söyledi.

Ancak grubun raporunda, 'Şiddet olaylarındaki her türlü azalma memnuniyet verici. Ama ölüm oranlarındaki azalma hızının düşmesi, geçilmesi mümkün olmayan bir alt sınıra geldiğimizi gösteriyor olabilir. 2010 verileri ırak'taki düşük düzeyli çatışmanın gelecek yıllarda benzer sayıda sivil ölümüne yol açabileceğini gösteriyor' denildi.