BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Irakta yeni ittifak

Irak'ta kimi Sünni ve Şii partiler, ülkenin birliği için ortak platform kurdu

Abone ol

Irak'ta kimi Sünni ve Şii partiler, ülkenin birliği ve petrolün merkezi kontrolü için ortak platform kurdu.
Platformun kuruluşuna imza koyanlar arasında radikal Şii lider Mukteda Sadr yanlısı milletvekilleri, eski başbakan İyad Allavi'nin laik Irak Ulusal Listesi Partisi ve Sünni Salah El Mutlak'ın Ulusal Diyalog Cephesi'nin bulunduğu belirtilirken, bu oluşumların parlamentoda bir blok oluşturmaları durumunda, 100'den fazla milletvekiliyle güçlü bir üstünlüğa sahip olacakları ve Şii başbakan Nuri El Maliki'nin bu yeni ittifakı hesaba katmayı planlaması gerektiği yorumları yapılıyor.

Yeni ittifak tarafından yapılan açıklamaya göre, ittifaka imza koyanlar, iktidarı tekelleştirmek isteyenleri eleştirirlerken, "ulusal çıkarları savunmak, Irak'ın birliğini korumak ve etnik ve dinsel bölünmeleri engellemek, zenginlikleri adil biçimde paylaşmak ve yeniden bağımsız ve egemen olmak" isteklerini bildirdiler.

Petrol, doğalgaz ve doğal kaynakların Irak'ın temel zenginlikleri olduğu, bunların merkezi hükümetin kontrolünde olması ve bölgeler arasında işbirliğiyle yönetilmesi gerektiğine işaret edilen açıklamada, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin imzaladığı anlaşmalara atıfta bulunularak, "Bu konuda, tıpkı yabancı şirketlerle sözlemeler imzalanması gibi, kendi başına yapılan her türlü girişimden endişe ediyoruz" ifadesi yer aldı.

Kerkük'teki duruma da değinilen açıklamada, "Kerkük'teki durum çok karmaşık ve her bir toplumun çıkarlarına saygı duyulmasını istiyoruz. Bu konuyla ilgili ulusal siyasal bir anlaşma yapılması, Kerkük'ü ulusal birlik konusunda bir örnek durumuna getirecektir" denildi.