BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Irakta yeni cephe iddiası

"Irak'ta yeni bir cephe açıldı" diyen Newsweek gerekçelerini şöyle sıraladı:

Abone ol

Şiiler Kerkük'e geliyor, İran PKK'ya yönelik operasyon düzenliyor, Türkiye ise operasyon hazırlığında
Amerikan Newsweek dergisi, Türkiye'nin Kuzey Irak sınırına asker yığması ve PKK teröristlerine karşı sıcak takip başlatması üzerine, "Irak Savaşı'nda yeni bir cephe mi açılıyor?" diye sordu. Dergi, "Geçtiğimiz birkaç hafta içinde hükümetin 200 bin Türk askerini, tank ve savaş helikopterleriyle birlikte kuzeydeki dağlık Irak sınırına gönderdiğini" yazdı.

'TANSİYON YÜKSELDİ'
ABD işgali ve mezhep çatışmaları arasında yangın yerine dönen ülkenin en istikrarlı ve güvenli yerinin petrol zengini Kuzey Irak olduğunu yazan dergi, son günlerde Şii militanların Kerkük'e gelmeye başlaması ve 10 bin İran askerinin PKK teröristlerine yönelik saldırısıyla, bölgede tansiyonun yükseldiğini vurguladı. Genelkurmay Başkanlığı'nın "Sınırdaki askerleri, Irak'taki Kandil Dağı'nda bulunan kamplardan Türkiye'ye giriş yapmak isteyen PKK teröristlerine karşı gönderdik" açıklamasına rağmen dergi, Irak Dışişleri Bakanlığı'nnın, "Türk askerleri sınırımızın 15 km içine kadar girerek PKK'lıları kovaladı" şeklindeki görüşlerine yer verdi. Yazıda, "Türkiye'de 10 yıldan bu yana görülmeyen çatışmaların yaşandığı, en az sekiz Türk askerinin hayatını kaybettiği" belirtildi.

'ABD ARADA KALDI'
Yazıda, Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün, "Türkiye'nin Birleşmiş Milletler sözleşmesine dayanarak kendini savunmaya hakkı var" sözlerinin altı çizildi. Bölgedeki bütün olayları özetleyen dergi, Washington'ın NATO üyesi Türkiye ve Müslüman dünyasındaki en yakın dostu Türkiye ile Irak'taki en yakın müttefiği Irak Kürtleri arasında kaldığını belirtti. Washington'ın, Irak yönetimine, PKK'ya karşı sıkı önlem alması konusunda baskı yaptığının da ifade edildiği yazıda, Mesud Barzani'nin "Eğer Türkiye, halkımızın gelişimi ve ilerlemesini durdurmaya çalışırsa kendi güvenliği ve istikrarı zarar görür" sözlerine de yer verildi.