BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Irak’ta yaşananlar sadece bir mezhep...

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Irak’taki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, yaşanan olayları sadece “mezhep...

Abone ol

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Irak’taki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, yaşanan olayları sadece “mezhep kavgası” şeklinde takdim etmeyi bir eksiklik olarak gördüğünü söyledi.
Mehmet Görmez, Ramazan ayıyla ilgili kampanyanın Sepetçiler Kasrı’nda yapılan tanıtım toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bir basın mensubunun, “Uyuşturucuyla alakalı bir çalışmanız var mı?” sorusu üzerine Görmez, “Bu bağımlılıktan insanları korumak en büyük vazifemiz. Diyanet İşleri Başkanlığı ile Yeşilay’ın çok önemli işbirlikleri vardır. Her ilde öne çıkmış kanaat önderlerimiz, din görevlileri öncülüğünde bir çalışma yürüteceğiz ve her türlü bağımlılıktan gençlerimizi korumak için bir bilinç oluşturmaya çalışacağız” dedi.
Suriyeli mültecilerin durumunu hatırlatan bir basın mensubu Görmez’e, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu konuda somut bir çalışma yapıp yapmayacağını sordu. Görmez ise, “Biz topluma anlatacağımız bir şeyi bizzat yaparak göstermeyi prensip ve ilke olarak kabul ediyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı 81 ilden ve onlara bağlı her ilçeden bu konuyla görevlendirdi. Türkiye’nin her ilinde, her ilçesinde, her müftümüz orada görev yapan vaizlerimiz ve bazı önemli din görevlisi arkadaşlarımız cemaatlerindeki hayırsever vatandaşlarıyla beraber birer heyet oluşturacaklar ve bu heyetler kaç ilimiz, kaç ilçemizde kaç mülteci var, kaçının evi barkı var, kaçının evi barkı yok, kaçı sokakta yatıyor, kaçı susuz aç bunları tespit edecek ve her birisinin insan onuruna yakışabilecek ortama sahip olabilmesi için bizzat öncülük yapacak” diye karşılık verdi.

“ALEVİLİK ÜLKEMİZDE HİÇBİR ZAMAN TOPLUMSAL SORUN OLMAMIŞTIR”
Prof. Dr. Mehmet Görmez, Alevilikle ilgili daha önce yaptığı açıklamaların hatırlatılması üzerine ise, “Pek çok olay gibi Alevilik meselesinin de bir toplumsal boyutu var, hukuki boyutu, özgürlükler boyutu var, bir de siyasi boyutu var. Aslında Alevilik ülkemizde hiçbir zaman toplumsal bir sorun olmamıştır. Biz birlikte yaşayan bir toplumuz. Türkiye’de kendisini ehlisünnet olarak adlandıran, bunu Müslümanlık üzerinde bir üst kimlik olarak görmeyen topluluk, Alevi komşusuna alevi dostuna öteki gözüyle bakmamıştır. Yanlış ve eksik bilgilerin var olduğunu biliyoruz ancak son yıllarda bu eksiklikler de ortadan kalkmış vaziyette. Toplum bu konuyla alakalı atılacak her türlü hayırlı adıma hazırdır” şeklinde konuştu.
Kadına şiddet konusunda sorulan bir soru üzerine de Görmez, kadına karşı şiddet, çocuk istismarı, çocuğa karşı şiddet, aile içi şiddet, töre cinayetleri, çocuk yaşta zorla evlendirmelerin kendilerinin öncelikli konuları olduğunu söyledi. Görmez, “Bütün toplantılarımızın ve eğitimlerimizin parçası haline geldi. Sadece hutbe ve vaazlarla telkinlerle bu ortadan kalkmaz ben hiç kimse kimsesiz kalmasın derken bu sorunları da içerisine katarak toplumda yeniden bir farkındalık oluşturmaya çalıştığımızı ifade etmek istiyorum” dedi.

"IRAK’TA YAŞANAN OLAYLAR, YARALI BİLİNÇLERİN ÜRETTİĞİ BİR KAOSTUR"
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Irak’ta yaşanan olaylara ilişkin soru üzerine de şunları söyledi:
“Irak’taki gelişen son olaylardan itibaren Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuyu öncelikli konu haline getirdi. Şahsen 8 dilde bir açıklama yaparak, bunu Arapça olarak bizzat seslendirerek İslam dünyasının her tarafında sesimizi duyurmaya çalıştık. Dini kurumlarla iletişim halindeyiz. Bugün İslam coğrafyasında meydana gelen kardeş kavgasının sadece mezhepler tarihi bilgileriyle, sadece ilahiyat teoloji bilgileriyle, sadece siyaset bilimiyle tahlil etmek mümkün değil. Ben sadece bir mezhep kavgası şeklinde takdim etmeyi de bir eksiklik olarak düşünüyorum. Çünkü tarihte yaşanmış bir mezhep kavgası değil bu. Bu yaklaşık iki asırdır işgaller sömürgeler istibdat rejimleri bünyesinde büyüyen, yaralı bilinçlerin ürettiği bir kaostur. Kaosun meydana getirdiği ideolojilerin mezhep rengine bürünerek insanların birbirine karşı getirilmesinden ibarettir.”
(İHA)