BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.436,23
HABER /  DÜNYA

Irak'ta saldırılar yarı yarıya azaldı

Irak'ta ardı arkası kesilmeyen terörist saldırıların önceki yıllara kıyasla yarı yarıya azaldığı bildirildi.

Abone ol

Irak'ta ardı arkası kesilmeyen terörist saldırıların önceki yıllara kıyasla yarı yarıya azaldığı bildirildi.


Irak İçişleri Bakanı Cevad Bolani, Bakanlığının faaliyetleriyle ilgili olarak Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, ''aldıkları önlemler ve düzgün yapılanmadan sonra ülkedeki terörist saldırıların önceki yıllara nazaran yüzde 52 oranında azaldığını, güvenlik güçlerinin kayıplarının da yüzde 64 oranında azaldığını'' söyledi.

Ülke genelinde güvenliğin sağlanmasında bakanlığı yeniden yapılandırma faaliyetiyle işe başladıklarını belirten Bolani, bu çerçevede güvenlik kuvvetleri için özel mahkemeler oluşturduklarını, sözkonusu mahkemelerin çalışması sonucu 48 bini aşkın subay ve polisin işten çıkarıldığını'' kaydetti.

Bakanlıkla ilişiği kesilenlerin çoğunun belirli çevreler adına Bakanlığa sızan, yolsuzluk yapan ve disiplinsiz davranışlarda bulunanlardan oluştuğunu söyleyen Bolani, ayrıca Bakanlık bünyesinde çevre güvenliği, toplumsal güvenlik, internet suçları, tarihi eserleri koruma, ailenin korunması, nehir polisi gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 16 yeni birim kurduklarını ifade etti.

Bakanlığın içindeki subay ve polis sayısını 269 binden 550 bine çıkardıklarını belirten Bolani, İçişleri Bakanlığı olarak iç güvenlik sorumluluğunu tam anlamıyla üstlenmeye ve terörün her türlüsü ile mücadele etmeye hazır olduklarını kaydetti.

Bakanlık verilerine göre, şimdiye kadar 1257 terör hücresi ile bu hücrelerle bağlantılı 53 bin 127 kişi etkisizleştirilirken, Irak güvenlik güçleri ile Amerikan güçlerinin ortak düzenlediği operasyonlarda bugüne kadar El Kaide'nin üst düzey komutanlarından 48'i etkisiz hale getirildi.

Ülkede ciddi bir güvenlik sorunu olan bomba ve bomba yüklü araçların ele geçirilmesinde de ciddi adımlar atıldı. Polis kayıtlarına göre, 16 bin 268 bomba ve 743 bombalı araç etkisiz hale getirilirken, düzenlenin operasyonlarda değişik çapta 77 bin 324 parça silah ve 164 bin 569 orta ve ağır silah mermisiyle birlikte milyonlarca hafif silah mermisi ele geçirdi.