BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Iraka komşuluk dersi

Erdoğan Irak'a uyarılarda bulundu. Terörist oluşumlara dikkat çekti.

Abone ol

Başbakan Erdoğan Irak'a "güvenliğini sağla" çağrısında bulundu. Güvenliğin Irak yönetimine ait olduğunu yineleyen Erdoğan, terörist oluşumların komşu ülkeler için sıkıntı kaynağı olduğunu söyledi.

Erdoğan İstanbul'da Irak'ta ülkeler toplantısında konuştu..

İşte Erdoğan'ın konuşması:

Irak halkının mutluluğu bizim mutluluğu onları acısı bizim acımızdır.Yüzyıllardır ortak kültür ve tarihi paylaştık.

Kardeş Irak halkının yaşadığı zor şartlar hepimizi üzmektedir. Türkiye Irak'a siyasi diplomatik katkıyı yapmakta kararlıdır.

Irak içindeki terörist oluşumların Irak yönetimine verdiği sıkıntı kadar, Irak'ın belli bölgelerine yerleşen terörist örgütlerin komşu ülkelere zarar veriyor olması da önemli ve acil tedbirler alınması gereken bir sıkıntı sebebidir. 

Şunu çok iyi anlamalıyız; herkesin güven ve emniyet içinde olmadığı, belli
bir refah seviyesine ulaşmadığı bir ortamda, hiç kimse kendisini güvende ve
emniyet içinde göremez. Biz tüm bölge için, tüm insanlık için, refah, demokrasi, özgürlük, emniyet ve güvenlik tesis etmeli, ortak geleceğimizi ortak hareket ederek kurmalıyız.

Unutmayalım ki ateş sadece düştüğü yeri yakmaz. Bizlere düşen sadece kendimizi düşünerek ve kısa vadeli çıkarlarla hareket etmek değil, umumi bir güvenlik ve istikrar ortamı oluşturmak için uzun soluklu bir şekilde ortak hareket edebilmektir.

Şunu da özellikle ifade etmek isterim: Irak'taki durumun iyileştirilmesi,
güvenlik şartlarının olumluya dönmesi, siyasi uzlaşı ve yeniden yapılanma gibi
hayati konuların başarılması, temelde Irak yönetiminin bir sorumluluğudur.

Komşu ülkelere, uluslararası camiaya düşen ise Irak hükümetinin ve halkının Irak'ta güvenliğin, istikrarın, siyasi uzlaşmanın sağlanması için doğru yönde atacağı adımları desteklemek, bunlara katkıda bulunmaktır. Buna ilaveten Irak'ın da komşularına karşı sorumlulukları ve yerine getirmesi gereken taahhütleri bulunmaktadır.

Merkezi yönetime elimizden gelen katkıyı yapıyoruz. İstikrar ve güvene kavuşmuş, komşuları için tehdit üretmeyen bir Irak'ın oluşmasını istiyoruz.