BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,87
ALTIN 2.441,30
HABER /  GÜNCEL

Irak: 'Tikrit'i bir hafta içinde IŞİD'den alabiliriz'

Irak ordusu ile birlikte IŞİD'e karşı savaşan Şii milislerin komutanlarından Muhsin El Hamdi BBC'ye konuştu. El Hamdi, bir hafta içinde kenti geri almayı umduklarını söyledi.

Abone ol

Irak ordusu bir hafta içinde başkent Bağdat'ın kuzeyindeki Tikrit kentini Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünden geri almayı umuyor.

Ordu birlikleriyle birlikte IŞİD'e karşı savaşan Şii milislerin komutanlarından Muhsin El Hamdi BBC'ye yaptığı açıklamada, kentte örgütün kontrolündeki bölgeleri önce kuşatacaklarını sonra da saldırılar düzenleyeceklerini söyledi.

İran destekli Bedir Tugayları'nın komutanı El Hamdi, kent merkezinin yüzde 70'inin kontrolünün hala IŞİD militanlarında olduğunu belirtti.

El Hamdi, Tikrit'in gerekirse her sokakta girilecek çatışmalarla kurtarılacağını vurguladı.

Irak ordusunun ve Şii milislerin Tikrit'te bir hastanenin ve karakolun kontrolünü ele geçirdiği bildiriliyor.

Başkent Bağdat'tan yaklaşık 130 kilometre uzakta olan Tikrit, aynı zamanda devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'in memleketi.

Tikrit'te yüzlerce militan var

Irak ordusu Tikrit'te IŞİD'e karşı, geçen yılın Haziran ayından bu yana en büyük harekatı düzenliyor.

Tikrit'teki BBC muhabiri Jonathan Beale, top ve silah seslerinin kent merkezinden birkaç kilometre öteden de duyulabildiğini aktardı.

Jonathan Beale'in verdiği bilgiye göre kentte yüzlerce IŞİD militanın bulunduğunu sanılıyor.

Tikrit'i ele geçirmek için düzenlenen harekata yaklaşık 3 bin Irak askerinin yanı sıra, 20 bin Şii milis ve Sünni aşiretlere bağlı bazı birlikler de katılıyor.

BBC'ye konuşan Irak Savunma Bakanı Halit El Ubeydi, Tikrit'in geri alınmasının IŞİD ile mnücadelede bir dönüm noktası olabileceğini söylemişti.

El Ubeydi, "IŞİD Tikrit'te yenilirse, diğer bölgelerde de kolayca yenilgiye uğratılır" demişti.