BIST 9.916
DOLAR 32,43
EURO 34,78
ALTIN 2.433,16
HABER /  SEÇİM

Erdoğan'ın Hakan Fidan'dan en büyük beklentisi

Radikal gazetesi yazarı Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hakan Fidan'dan HDP'yi seçim kararından vazgeçirmesini beklediğini yazdı.

Abone ol

Radikal gazetesi yazarı Murat Yetkin, "HDP'nin parti olarak girip yüzde 10 barajını aşması durumunda AK Parti Erdoğan'ın süper-başkanlık modeline dayalı bir anayasayı HDP desteği olmaksızın gündeme getiremez" dedi.

"Erdoğan ya HDP’nin seçime tek başına girme kararını tersine çevirebilecek, ya da HDP seçmeninin bir kısmının AK Parti’ye gitmesini, ya da HDP’den vazgeçerek yüzde 10 altında kalmasını sağlayacak bir sihirli çözüm aramaktadır" diyen Murat Yetkin, şu ilginç iddiayı dile getirdi: "(Erdoğan'ın) Yıllardır Öcalan ile kurduğu çok özel diyalog üzerinden MİT’in başına dönmesini sağladığı Hakan Fidan’dan en büyük beklentilerinden birisi budur."

Murat Yetkin'in "Haziran seçimlerinde Kürt oyları kilit önem taşıyacak" başlıklı bugünkü yazısı şöyle:

AK PARTİ'NİN 300 KOLTUK KAZANMASI ZOR GÖRÜNÜYOR

Hemen hemen bütün anketlerde ne CHP ve de MHP’de bir oy kaybı görülüyor, hatta ikisinde de yukarı doğru hareketlenme eğilimi var. Ayrıca her iki parti de, özellikle MHP şu ara Kürt seçmenlerden pek oy alamıyor, doğu ve güneydoğudan vekil çıkarmakta zorlanıyorlar.

Dolayısıyla HDP seçime kendi başına girer ve yüzde 10’u aşarsa, alacağı her fazladan vekil büyük ihtimalle AK Parti’den gidecek.

Daha açık söyleyelim. HDP’nin parti olarak Meclis’e girmesi durumunda CHP ve MHP oylarını hiç artıramamış olsalar dahi, AK Parti’nin 300 koltuk kazanması zor görünüyor, bırakalım Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hedeflediği 400 Oyu bir yana.

HDP TERS KÖŞE YAPABİLİR

Bir adım daha atalım: Erdoğan, HDP seçime parti olarak girip yüzde 10’u aşarsa süper-başkan olma hedefinin suya düşeceğini biliyor.

Bunun bir istisnası, öyle bir durumda HDP’nin Kürtlere federatif anlamda geniş haklar talebiyle bile olsa Erdoğan’ın güçler ayrılığı ve denge-denetleme istemeyen süper-başkanlık modeline evet demesi.

Ancak bu HDP’ye sırf Meclis’e girip süper-başkanlığı engellesin diye sosyalistlerden, demokratlardan, liberallerden gidecek oyları tam anlamıyla ters köşeye yatıracaktır. Kaldı ki HDP’nin şimdiye kadar vazettiği siyasete de uymayacaktır; ama siyaset bu, kâğıt üzerinde de olsa hesaba katmak gerek.

HAKAN FİDAN'DAN BEKLENTİ

Dolayısıyla Erdoğan ya HDP’nin seçime tek başına girme kararını tersine çevirebilecek, ya da HDP seçmeninin bir kısmının AK Parti’ye gitmesini, ya da HDP’den vazgeçerek yüzde 10 altında kalmasını sağlayacak bir sihirli çözüm aramaktadır.

Yıllardır Öcalan ile kurduğu çok özel diyalog üzerinden MİT’in başına dönmesini sağladığı Hakan Fidan’dan en büyük beklentilerinden birisi budur.

PKK ile diyalogu 21 Mart Nevruz’a bir hafta kala hızlandırma gayreti, ne 7 Nisan’da adayların Yüksek seçim Kurulu’na başvuracak, dolayısıyla HDP’nin parti olarak seçime gireceğinin kesinleşecek olmasından bağımsızdır, ne de 7 Haziran seçimlerinden.

HDP BARAJ ALTI KALIRSA...

Çünkü Erdoğan HDP’nin seçime gidip yüzde 10’un altında kalması halinde, Meclis’te nasıl ciddi bir boşluğa yol açacağından çok, AK Parti’nin doğu ve güneydoğudan alacağı fazla sandalyelerle en azından 330 koltuğu geçeceği ihtimali üzerinde durmaktadır.

Bu istediği türden süper-başkanlık üzerine kurulu bir Anayasanın halkoylamasına sunulacağı eşiktir.