BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Irak: Şii milislerin gövde gösterisi gerilimi artırıyor

Silahlı ve üniformali binlerce Şii milis, Bağdat ve diğer şehirlerin sokaklarında yaptıkları yürüyüş, Sünni radikallere karşı savaşan ülkede gerilimi artıracağa benziyor.

Abone ol

Şii lider Muktada es Sadr'a bağlılığını bildiren binlerce Şii Milis'inin Bağdat ve diğer kentlerin sokaklarında yaptığı geçit, ülkenin kilit şehirlerini ele geçiren Sünni radikallerle savaşan Irak'ta tansiyonu yükseltecek gibi görünüyor.

2003'te başlayan Irak işgali sırasında ABD'ye karşı Mehdi ordusu ile yıllarca savaşan Sadr, ülke genelinde askeri geçit töreni çağrısı yapmıştı.

Bölgedeki muhabirler bu gövde gösterisinin Bağdat hükümeti tarafından hayli rahatsız edici bulunacağını söylüyor.

Bu arada Sünni cihatçılardan oluşan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü Irak ordusu ile ülkenin en büyük petrol rafinerisi olan Beyci ve Irak'ın kuzeyindeki Tel Afar havalimanını ele geçirmek için çatışmaya devam ediyor.

Irakli Şiilerin en etkin dini lideri Ayetullah Ali El Sistani'nin çağrısı üzerine alarma geçen binlerce Şii, IŞİD'e karşı savaşmak için gönüllü olmuştu.

BBC'nin Irak'ın kuzeyindeki muhabiri Jim Muir, askeri elbiseleri içindeki Şii milislerin silahlar ve askeri ekipman eşliğindeki yürüyüşünün Irak hükümeti cihatçılara karşı birlik oluşturmaya çalışırken mezhepsel gerilimleri artırmaktan başka bir işe yaramayacağı görüşünde.

Irak'a 300 askeri danışman göndermeye karar veren ABD, birden fazla kez Irak hükümetini ülkedeki farklı mezheplerin beraber hareket etmesini sağlamaya çağırmıştı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yakın bir zaman içerisinde Irak'a giderek temsil düzeyi daha yüksek bir kabine için baskı oluşturması bekleniyor.

Sistani'nin çabuk bir şekilde "geniş bir ulusal mutabakat" sağlamak ve "geçmişin hatalarını düzeltmek" amacıyla yeni bir hükümet kurulması çağrısı da Irak Başbakanı Nuri el Maliki'ye yöneltilmiş bir eleştiri olarak yorumlanmıştı.

BBC'nin Bağdat'daki muhabiri John Simpson da ABD Başkanı Obama'nın Maliki'nin Sünnilerin endişelerini gözardı edip, ülkeyi Şii çoğunluğun çıkarlarına yönelik olarak yönetmesinin ülkeyi tehlikeye soktuğuna inandığını söylüyor.