BIST 9.986
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.437,31
HABER /  GÜNCEL

Irak ordusu IŞİD'i 'Tikrit merkezinden çekilmeye zorluyor'

Iraklı yetkililerin verdiği bilgilere göre Tikrit'in doğusu ve güneyinde ilerleyen Irak güvenlik güçleri kent merkezinin kontrolünü elinde bulunduran IŞİD'i çekilmeye zorluyor.

Abone ol

Iraklı yetkililer, ordunun Tikrit'in farklı cephelerine doğru ilerlediğini ve IŞİD'i kent merkezinden çekilmeye zorladığını söyledi.

Orduya bağlı birliklerin, kuzeydeki Kadisiya'dan sonra Sanayii Bölgesi'ni ve kent merkezi yakınlarındaki Kutlama Meydanı'nı da ele geçirdikleri bildirildi.

Ordu, güneydeki Eğitim Hastanesi ve batıdaki el Diyum ile el Hayakil'in de kontrolünü elinde bulunduruyor.

Tikrit'in IŞİD'den geri alınması için başlatılan 11'inci gününe giren harekata 30 bin askeri personel katılıyor.

Bu operasyon, IŞİD'in geçen Haziran ayında ülkenin bir kısmını ele geçirmesinden sonra Irak hükümetinin başlattığı en büyük harekat olarak biliniyor.

ABD Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey, Çarşamba günü yaptığı açıklamada ABD öncülüğündeki koasliyonun desteği olmamasına rağmen, Irak ordusunun başlattığı operasyonun başarılı olacağından emin olduğunu ifade etti.

Tikrit harekâtına, İran destekli Şii milis gruplar ve İran ordusu da destek veriyor. Dempsey, Tikrit'teki çatışmaların sona ermesinden sonra kentteki Sünni nüfusu nasıl bir geleceğin beklediği konusunda da endişeleri olduğunu kaydetti.

BBC Orta Doğu Edeitörü Alan Johnston, Irak'ın eski lideri Saddam Hüseyin'in de memleketi olan Tikrit'e düzenlene operasyonun, Irak ordusu, gönüllü Şii milisler ve aşiret liderlerinin ortak çabasıyla yürütüldüğünü söylüyor.

Iraklı yetkililerin verdiği bilgiye göre güvenlik güçleri Tikrit'in kuzeyi, doğusu ve batısında ilerliyor.

Saddam Hüseyin'in de eskiden kullandığı Başkanlık Sarayı'nın olduğu bölgenin çevresinde de çatışmalar devam ediyor.

'Tikrit'te klor gazı kullanıldı'

Diğer yandan BBC, IŞİD militanlarının Irak'ta klor gazını silah olarak kullandığını öğrendi.

Irak hükümeti yetkilileri, Tikrit'te IŞİD'le çatışan Irak güçlerine karşı kullanılan bombalarda, az miktarda işlenmemiş kimyasalların kullanıldığını söyledi.

BBC'ye Irak bomba imha ekipleri tarafından gösterilen videolarda, patlamanın ardından havaya turuncu bir duman bulutunun yükseldiği görüldü.

Bombalarda az miktarda klor kullanıldığı ve bu miktarın açık havada öldürücü olmayacağı belirtiliyor.

Kimyasal silah uzmanları klorinin psikolojik etki yaratmak amacıyla kullanıldığını düşünüyor.