BIST 9.450
DOLAR 32,60
EURO 34,78
ALTIN 2.495,37
HABER /  GÜNCEL

Irak: Güvenlik güçleri IŞİD'e karşı savaşıyor

Irak'ta güvenlik güçlerinin, Felluce ve Ramadi kentlerinin bazı bölümlerini ele geçirdikleri açıklanan El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti militanlarına karşı savaştığı bildiriliyor.

Abone ol

Irak'ta güvenlik güçlerinin, Felluce ve Ramadi kentlerinin bazı bölümlerini ele geçirdikleri açıklanan cihatçı militanlara karşı savaştığı bildiriliyor.

El Kaide bağlantılı Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının, her iki kentin de içinde yer aldığı Anbar eyaletinde giderek güç kazandığı belirtiliyor.

Bir polis yetkilisi, IŞİD savaşçılarının en az 10 karakolu ele geçirdiğini ve bazı mahkumları serbest bıraktıklarını ifade etti.

Hafta sonu bir Sünni milletvekilinin tutuklanması ile artan gerginlik, dün de güvenlik güçlerinin uzun süredir Ramadi'de kurulu bulunan hükümet karşıtı bir protesto kampını dağıtmaya yönelik operasyon başlatması ile tırmanışa geçti.

Hükümet, kampın aşırılık yanlısı silahlı kişilerin merkezi haline geldiğini açıklamıştı.

Irak'taki Sünni Araplar, Şii Nuri El Maliki hükümetini kendilerini siyasi olarak hedef alıp marjinalleştirmekle suçluyor; hükümet ise suçlamaları kabul etmiyor.

Felluce ve Ramadi'de IŞİD etkinliği

El Kaide ile bağlantılı militanların Irak'ın Felluce ve Ramadi kentlerinin bazı bölgelerini ele geçirdikleri bildiriliyor.

Görgü tanıkları, Sünni militanların Felluce'nin merkezi ile güneyindeki bazı yerlerde kontrol noktaları oluşturduğunu söylüyor.

Irak İçişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili AFP'ye yaptığı açıklamada Felluce'nin yarısının, Ramadi'nin ise bazı bölgelerinin Irak Şam İslam Devleti adlı el Kaide'ye bağlı örgütün kontrolünde olduğunu söyledi.

Ramadi'deki bir AFP muhabiri de, ağır silahlar kuşanmış militanları taşıyan onlarca kamyonet gördüğünü ifade etti.

Irak'ta son beş yılın en yüksek ölüm oranı

Bu arada Birleşmiş Milletler, Irak'ta 2013 yılı içinde en az 7818 sivil ve 1050 güvenlik görevlisinin öldürüldüğünü duyurdu.

Yalnızca Aralık ayında yaşanan çatışmalarda 661'i sivil olmak üzere en az 759 kişi hayatını kaybetti.

BM'ye göre 2013 yılı içindeki ölümler son beş yılın en yüksek düzeyinde.

Ancak bu rakamlar mezhep çatışmasının en yoğun dönemi olan 2006-2007 yılları arasında yaşanan ölümlerin çok altında.

Ülkede şiddet olayları Şii ağırlıklı hükümetin Nisan ayında bir Sünni protesto kampını boşaltmak için operasyon yapması üzerine tırmanışa geçmişti.