BIST 10.308
DOLAR 32,27
EURO 34,79
ALTIN 2.407,15
HABER /  DÜNYA

Irak egemenlik konusunda ısrarlı

Irak hükümetinin, ABD ile yürütülmekte olan görüşmelerde, uzun vadeli güvenlik anlaşmasında Irak’ın egemenliğinin gözetilmesi konusunda ısrarlı olduğu bildiriliyor.

Abone ol

Irak hükümetinin, ABD ile yürütülmekte olan görüşmelerde, uzun vadeli güvenlik anlaşmasında Irak’ın egemenliğinin gözetilmesi konusunda ısrarlı olduğu bildiriliyor.

Başbakan Nuri El Maliki başkanlığında bu akşam toplanan Irak Milli Güvenlik Siyasi Konseyi, Irak’la ABD arasında yürütülmekte olan uzun vadeli güvenlik müzakerelerini ele aldı.

Konsey, toplantı sonundaABD’yle yapılacak anlaşmanın Irak’ın egemenliğini her yönüyle dikkate alması ve bu anlaşmada Irak halkının yüksek çıkarlarına dokunacak herhangi bir maddenin bulunmaması gerektiğine dikkat çekti.

Bu arada, konseyin, Başbakan Nuri El Maliki’nin görüşmelerde izlediği yönteme ve Irak adına müzakereleri yürüten heyete olan desteğini sürdüreceği belirtildi.

Maliki,ABD ile kapalı kapılar ardında yürütülen görüşmelere ilişkin daha önce yaptığı açıklamada, Washington ile görüşmelere başladıklarında ABD’nin taleplerinin, Irak’ın egemenliğinin geniş ölçüde ihlali anlamına geldiğini gördüklerini söylemişti.

"Çıkmaz sokağa girdik" diyen Maliki, ABD’nin taleplerini hiçbir zaman kabul edemeyeceklerini, Washington’un Amerikan askerlerine Irak yargısı karşısında dokunulmazlık verilmesi ve Irak’ın kontrolünden bağımsız,ülkede operasyonlar düzenleme ısrarına itiraz ettiklerini vurgulamıştı.

Öte yandan, ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği ise, Nuri El Maliki’nin "çıkmaza girdiğini" açıkladığı güvenlik anlaşmasıyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.

Amerikan Büyükelçiliği’nin bir sözcüsü, "Görüşmeler sürüyor. Biz Irak’ın egemenliğine saygı duyuyoruz ve bu da görüşmelerin temeli" diye konuştu. Sözcü, Irak tarafıyla güvenlik anlaşması konusunda hala diyalog içinde olduklarını ifade etti.