BIST 10.285
DOLAR 32,28
EURO 34,83
ALTIN 2.412,06
HABER /  GÜNCEL

Bakan Şimşekten KEY açıklaması

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, ''Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesapları konusunda kimsenin zerre kadar şüphesi olmasın. Bizim tüm derdimiz, hak edenin hak ettiği kadar parasını almasıdır'' dedi.

Abone ol

Şimşek, FİSKOBİRLİK Entegre Fındık İşleme Tesisleri (EFİT) AŞ Toplantı Salonunda düzenlediği basın toplantısında, uzun bir aradan sonra yeniden ziyaret etme fırsatı bulduğu Karadeniz Bölgesi'nde müthiş bir değişim yaşandığını ifade ederek, ''Özellikle Sahil Yolu muazzam olmuş. Buna emeği geçen herkese teşekkür etmek gerekiyor. Diğer gelişmeler de oldukça güzel. Giresun'da, gelişmeleri ve bundan sonra yapılması gerekenleri, havaalanı konusu başta olmak üzere, diğerlerine kadar her konuyu her yönüyle değerlendireceğiz'' diye konuştu.

Şimşek, bir gazetecinin, KEY ödemelerinin 2 ay uzatıldığı, ödemelerin ne zaman yapılacağı sorusu üzerine ''1980'li ve 1990'lı yıllarda bu ülkede çeşitli hükümet kararları doğrultusunda vatandaşlar ve işverenlerden kesintiler yapılmış ve bunlar kaybolmuş. Biz göreve geldikten sonra 14 katrilyon lira nema ödedik. Başkaları alıp kullanmıştı ve biz o imkanı kullanıp iade ettik. KEY hesapları da böyle bir durum'' dedi.

KEY ödemeleri için tamamen teknik sebepten dolayı 2 ay uzatma istendiğini anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

''Ama bu durum, uzatma zamanının tümünün kullanılacağı anlamına gelmiyor. Yasal olarak bu hak vardı ve teknik sebeplerle benden talep edildi. Aslında Sosyal Güvenlik Kurumundan gelen bilgi eksiklikleri söz konusu olduğu için 'bunları da tamamlayalım, herkese hakkını verelim' gibi bir kaygı vardı. Şimdi o listelerin tamamlanmasını bekliyoruz. Bir hafta veya 3 gün sonra Sosyal Güvenlik Kurumu, ilgili bilgilerin tümünü aktarırsa ödemeye başlarız. 1987'den bugüne istatistik yapmamışsınız, son noktaya gelmişsiniz, 1 ay gecikti diye yaygara koparmamak lazım. Ama illa bu iki aylık süreci beklemek zorunda değiliz. Yakın zamanda bize listeler gelirse hemen öderiz.

Bugün Hazine'nin nakit hesabında 19-20 milyar YTL var. Bu devletin vatandaşa olan bir yükümlülüğüdür. Zamanında birileri bunu toplamış. Biz başkalarının yaptığı hataları sürekli düzeltmekle meşgulüz. Sosyal güvenlikte, zorunlu tasarrufta, KEY ödemelerinde de böyle. Birileri batırmış biz onları geri ödüyoruz. KEY hesapları konusunda kimsenin zerre kadar şüphesi olmasın. Bizim tüm derdimiz, hak edenin hak ettiği kadar parasını alması. İşin mali yönüyle ilgili Hazine'den kaynaklanan bir durum yok. Bunu zaten ödeyeceğiz. Bunun için bir kaynak sorunu yok. Bu durumun bizimle ilişkilendirilmesini doğru bulmuyorum.''

-KAMU İHALE YASA TASARISI-

Bakan Şimşek, bir gazetecinin, yerel basını da ilgilendiren Kamu İhale Yasa Tasarısıyla ilgili sorusuna yanıt verirken de, yerel basının sesini kesme gibi bir düşüncelerinin olmadığını söyledi.

Yerel basının AK Parti iktidarı döneminde geliştiğini ve desteklendiğini ifade eden Şimşek, ''Yerel basının gelişmesinde büyük bir fayda vardır. Şu an Türkiye'de bin 300 radyo kanalı bulunmaktadır. Uyduda ise 360'ın üzerinde televizyon kanalı var. Neredeyse 2 bin dolayında dergi ve süreli yayın var. Dünyanın çok az ülkesinde görülen dinamik ve canlı bir medyamız var. Bundan da büyük gurur duyuyoruz'' diye konuştu.

-TEŞVİK ÇALIŞMALARI-

Şimşek, gazetecilerin, teşvik çalışmalarının hangi aşamada olduğunu sormaları üzerine de şu bilgileri verdi:

''Bölgesel kalkınmışlık farklarını gidermek üzere kademeli olarak bir teşvik sistemine geçeceğiz. Sanayi envanterinin tamamlanmasıyla birlikte burada bazı sektörlere teşvik verilmesi gündeme gelebilir. Dünya Ticaret Örgütü ve AB'ye olan sorumluluklarımızı dikkate alarak bunu yapacağız. Tüm dünyada yatırımları çekmek üzere bir rekabet yaşanmaktadır. Biz bu rekabet içerisinde zemin kaybetmemek için proje bazında gerekirse projenin büyüklüğüne bağlı olarak dünya ile yarışabilir bir teşvik sistemine geçeceğiz. Dolayısıyla kapsamlı bir çalışmamız var. Bu çalışma 2008 yılı sonu itibarıyla bitecek ve 2009 yılında uygulamaya başlayacak.''

-AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ CANİKLİ-

Basın toplantısında, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan dava konusunda açıklamalarda bulunan Grup Başkanvekili ve Giresun milletvekili Nurettin Canikli de, bugüne kadar Türkiye'de birçok parti hakkında kapatma davası açıldığını, ancak iktidarda bulunan bir parti hakkında bunun ilk kez gerçekleştiğini hatırlattı.

Bunun, geçmiş dönemdeki davalardan çok farklı boyutta ve etkilerinin olacağının açıkça görüldüğünü anlatan Canikli, şunları kaydetti:

''Bu hem ekonomik hem de siyasi açıdandır. Bunun siyasi dengeleri değiştireceği açıktır. Bu süreç yani yargılama süreci devam ediyor. Biz de bu konuda hukuki çerçevede kalarak yasal sınırlar içerisinde yapılması gerekenleri yapıyoruz. Özellikle bu davanın hukuki dayanaklardan yoksun olduğu ve sayın Başsavcının iddianamesinde ortaya konulan hususların hukuki terimlerle mantık çerçevesinde delillendirilemediği ve esas itibarıyla da çoğunluğunun gazete kupürlerine dayandırıldığını savunmamızda verdik. Sanıyorum kısa sürede cevaplarımızı Anayasa Mahkemesine aktaracağız. Biz yargılamanın adil, hukukun üstünlüğü çerçevesi içerisinde yürüyeceğine inanıyoruz.''

-FİSKOBİRLİK'İN DURUMU-

Canikli, bir gazetecinin, FİSKOBİRLİK'in içinde bulunduğu olumsuz durumunun nasıl giderileceği yönündeki soru üzerine, fındığın sahibinin FİSKOBİRLİK olduğunu belirtti. Bunu her zaman söylediklerini ve birliğe yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade eden Canikli, şöyle devam etti:

''Birliğin ayağa kaldırılması ve sıkıntılı dönemi aşması, mali sıkıntılarının giderilmesi gerekiyor. Biz buna yürekten inanıyoruz. Fındık, TMO'nun işi değildir. Bu, FİSKOBİRLİK'in işidir. FİSKOBİRLİK üreticinin kuruluşudur. Üreticinin kurduğu örgüt işin sahibi olmalıdır. Sayın Bakan'ın Giresun gezisinin amaçlarından biri de budur. Sayın Bakan sorunu ve sıkıntıyı yerinde görmek için buradadır. Konuya biraz önce FİSKOBİRLİK boyutu ile masaya yatırdık. Değerlendirmemiz devam ediyor. Ama bu konunun mutlaka çözümlenmesi gerekiyor.''

Basın toplantısına, Belediye Başkan Vekili Hüseyin İnce, İl Başkanı Ayhan Akten, FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar, bazı ilçelerin belediye başkanları ve partililer katıldı.